Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin i-a făcut o propunere lui Erdogan în cadrul întrevederii la summitul G20

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaPutin și Erdogan, la G20
Putin și Erdogan, la G20 - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul întrevederii bilaterale în marja summitului G20 de la Osaka, preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că ar trebui evaluată cooperarea investiţională dintre Rusia şi Turcia.

CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. La începutul discuțiilor, Putin a menționat că este bucuros să se întâlnească din nou cu Erdogan și să discute cu acesta un spectru larg de probleme relevante.

"În primul rând, aș dori să menționez creșterea cu 16% a comerțului în 2018. Știm că există o investiție destul de mare în valoare de 10 miliarde de dolari din partea ambelor părți, iar acum cred că ar trebui să o stimulăm, având în vedere chestiunea creării unei platforme de investiții de 900 de milioane de euro (peste 1 miliard de dolari)", a spus Putin.

El a reamintit că Turcia și Rusia implementează proiecte comune. În special, Ankara va participa în calitate de țară partener la evenimentul industrial rus Innoprom, în iulie, a explicat președintele rus.

Summitul G20 - Sputnik Moldova
Politică
Summitul G20, ziua a doua: Discuţii și întâlniri importante

Liderul de la Kremlin a continuat prin a sublinia o creștere a fluxurilor turistice bilaterale.

"Anul trecut, șase milioane de turiști din Rusia au vizitat Turcia, este un număr record, bineînțeles (turiştii) nu sunt zgârciţi, turiștii noștri știu să se relaxeze, veniturile partenerilor noștri turci s-au ridicat la 5 miliarde de dolari", a remarcat Putin.

Putin a spus de asemenea că el a crezut în faptul că programul de amploare al anul turco-rus de cultură și turism va aduce noi rezultate în aceste domenii.

Erdogan a început în mod tradițional întâlnirea prin a-l saluta pe Putin, numindu-l pe președintele rus "prieten drag".

"Aș dori să menționez că recent am dat un nou impuls relațiilor ruso-turce", a spus Erdogan.

Președintele turc a continuat, reamintind că următoarea reuniune a comisiei mixte va avea loc în Turcia.

Erdogan a abordat, de asemenea, punerea în aplicare a proiectului Akkuyu nuclear power plant, reamintind că va fi importantă lansarea primei unități, în 2023.

"Pe de altă parte, considerăm că este foarte important ca echipamentul non-nuclear să provină de pe piața turcă", a menționat Erdogan.

Președintele turc a subliniat totodată că atașamentul turiștilor ruși pentru țara sa a dat un impuls suplimentar dezvoltării industriei turce în domeniu.

Рабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите Группы двадцати - Sputnik Moldova
Politică
Summitul G20: Întrevedrea Putin-Macron - ce probleme au fost abordate

Sistemele S-400

Putin şi Erdogan au discutat şi despre achiziţionarea de către partea turcă a sistemelor de apărare S-400, chiar înainte de întâlnirea dintre preşedinţii Turciei şi SUA.

Procesul de livrare a sistemelor de apărare S-400 se desfășoară "fără întârzieri" și conform calendarului, a confirmat Erdogan, întrucât acesta și Vladimir Putin au punctat dreptul suveran al Turciei de a-și alege în mod independent furnizorii pentru sistemele de apărare, în contradicție cu presiunea masivă din partea Washingtonului.

Erdogan a subliniat că Turcia apreciază acordul, deoarece nu vine cu nicio constrângere și ar putea avea loc o producție comună de rachete antiaeriene, precum și transferul de tehnologie - ceva ce SUA au refuzat să le ofere.

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summit-ului G20, în curs de desfășurare din Osaka, Japonia.

Fluxul de știri
0