Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Summitul G20, ziua a doua: Discuţii și întâlniri importante

© REUTERS / KEVIN LAMARQUESummitul G20
Summitul G20 - Sputnik Moldova
Abonare
În cursul celei de-a doua zile a summitului G20, liderii celor mai importante țări din lumii vor avea întrevederi speciale privind schimbările climatice și egalitatea, în timp ce se aşteaptă ca întâlnirile în marja summit-ului să scoată la lumină evenimente internaționale majore, inclusiv livrarea S-400 către Turcia și războiul comercial dintre China şi SUA.

CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Cea de-a doua zi a summitului G20 a început cu declarațiile președintelui american, care a scris pe Twitter că intenționa să se întâlnească cu președintele Chinei și că va "părăsi Japonia pentru Coreea de Sud (cu Președintele Moon)", că va vizita Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Sud și cea de Nord, în cadrul următoarei sale vizitei la Seoul, spunând că, dacă liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi și el acolo la invitația sa, se vor vedea "două minute".

"Nu știu unde este acum Kim, poate că nu este în Coreea de Nord, dar am spus că dacă președintele Kim ar vrea să se întâlnească, voi fi la graniță ... Vom vedea. Dacă e acolo, ne vom vedea unul cu altul timp de două minute. Asta e tot ce putem. Dar asta va fi bine", le-a spus Trump mai târziu jurnaliştilor, în debutul întâlnirii cu Mohammed Bin Salman Al Saud, prinţul coroanei saudite, în marja summitului G20.

Casa Albă a declarat în această dimineață că președintele Trump și prinţul Mohamed bin Salman au discutat despre tensiunile existente, drepturile omului, despre comerțul dintre SUA și Iran. Potrivit informaţiilor făcute publice, Trump a declarat că "a făcut o treabă spectaculoasă", deschizând țara pentru noi oportunități, inclusiv pentru femei.

Vladimir Putin și Donald Trump, la întrevederea organizată în marja summitului G20, Osaka - Sputnik Moldova
Întrevederea Putin-Trump la summitul G20 de la Osaka - Foto

Liderii au în program astăzi două sesiuni. Sesiunea privind schimbările climatice este de așteptat să fie una dintre cele mai controversate, unele guverne având viziuni departe de modul în care poate fi reduse deșeurile de plastic care poluează oceanele. Agenția japoneză de știri Kyodo a raportat că liderii G20 în ansamblu sunt pregătiți să se pună de acord cu obiectivul de a reduce emisiile de deșeuri de plastic la zero până în 2050. Cu toate acestea, nu există un acord clar dintre lideri privind alte aspecte ale ecologiei. De exemplu, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu va semna comunicatul final dacă nu va fi menționat Acordul climatic de la Paris, care a intrat în vigoare în 2016.

”Grupul celor 20” s-a alăturat, de asemenea, prim-ministrului japonez al țării gazdă, Shinzo Abe, în ceea ce privește sprijinului acordat femeilor în vederea eliminării diferențelor în raport cu bărbații în domeniul finanțelor și alte aspecte economică, în timpul celei de-a doua sesiuni.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că, în timpul întrevederii lor bilaterale, Putin și Merkel vor discuta, probabil, despre următoarea întâlnire cu privire la soluționarea crizei ucrainene în așa-numitul "format normand".

Liderii G20 - Sputnik Moldova
Summit-ul G20: Liderii au adoptat o declarație cu privire la „economia digitală”

Putin a vorbit despre discuțiile în formatul normand și la întâlnirea de vineri cu președintele francez Emmanuel Macron, la Osaka, vineri. Ambii președinți au subliniat necesitatea reluării discuțiilor.

Putin a avut, de asemenea, o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Părțile au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul investițiilor, Putin salutând comerțul bilateral în creștere și fluxul sporit de turiști ruși în Turcia. Ei au discutat, de asemenea, despre livrarea sistemelor de apărare aeriană S-400, fiind de acord că aceasta ar trebui să înceapă fără întârziere. Erdogan va purta, de asemenea, discuții și cu președintele SUA, iar problema livrării sistemului rusesc de apărare anti-rachetă va fi unul dintre subiectele abordate.

Între timp, Trump a început discuțiile cu omologul său chinez, Xi Jinping, care este una dintre cele mai așteptate întâlniri din cadrul summit-ului.

Fluxul de știri
0