Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Salut decizia judicioasă, deși întârziată, a membrilor Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon despre demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: Această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național.

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a salutat decizia judecătorilor Curții Constituționale, care au anunțat cu puțin timp în urmă că demisionează in corpore. Șeful statului susține că această decizie este una întârziată, dar rezonabilă.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: Judecătorii Curții Constituționale au demisionat

”Salut decizia judicioasă, deși întârziată, a membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova. Or, această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului statului, organele însărcinate cu numirea judecătorilor:  Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistratului, urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curți.

”Numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și nu în ultimul rând, cel al obiectivității”, a declarat președintele.

Șeful statului și-a exprimat încrederea că, noua componență a Curții Constituționale va fi una independentă, va realiza nobila misiune de a garanta supremaţia Constituţiei, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise.

Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Curții Constituționale.

”Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale vor fi anunțate autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte”, anunță Curtea.

Acum șase zile, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a anunțat că demisionează din funcția de președinte și judecător al CC.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituția se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.  Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Fluxul de știri
0