Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și-a încheiat mandatul

Abonare
Astăzi, 27 iunie, Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, și-a încheiat mandatul.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, și-a încheiat astăzi mandatul. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit tuturor funcționarilor vamali pentru munca depusă și rezultatele înregistrate, precum și colegilor din cadrul Ministerului Finanțelor pentru buna colaborare, și partenerilor de dezvoltare.

Totodată, Vitalie Vrabie i-a urat mult succes candidatului care va câștiga concursul de ocupare a funcției de director al Serviciului Vamal.

Vrabie a fost numit în funcția de director al Serviciului Vamal în luna martie 2016, printr-o decizie de Guvern. Serviciul Vamal este o autoritate administrativă aflată în subordinea Ministerului Finanțelor. Acum ministerul urmează să desemneze un alt candidat la funcția de șef al Vămii, care trebuie să fie acceptat de Guvern. Ocuparea funcţiei publice vacante de director al Serviciului Vamal se face prin concurs, organizat și desfășurat în baza unui regulament aprobat de către Ministrul Finanțelor.

Instituția a prezentat și un raport al activității sale pe parcursul mandatului de trei ani al lui Vitalie Vrabie în funcția de director al Serviciului Vamal.

Premierul Pavel Filip, control inopinat la vama Leușeni - Sputnik Moldova
Societate
Premierul Pavel Filip cere demisia a doi șefi: de la Vamă și Poliția de Frontieră

Potrivit Serviciului Vamal, reformele începute acum trei ani au pus bazele unui amplu proces de modernizare a autorității vamale. Acestea au vizat, preponderent, modernizarea infrastructurii posturilor vamale, crearea de noi zone de control vamal, dezvoltarea sistemelor informatice, sporirea calității controlului vamal și descurajarea fraudelor vamale, precum și sporirea veniturilor administrate.

Printre cele mai importante proiecte de infrastructură putem sunt menționate reconstrucția postului comun de control ”Palanca”, finanțată de Uniunea Europeană și co-finanțată de Guvernul Republicii Moldova. Același model de finanțare este aplicat și în cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii posturilor vamale ”Sculeni”, ”Leușeni” și ”Giurgiulești”.

Vrabie spune câţi angajaţi vor fi daţi afară de la Vamă: e vorba de câteva sute>>>

Totodată, Serviciul Vamal a inițiat și dezvoltat și proiecte finanțate din surse proprii. Este vorba despre construcția celor patru zone de control vamal din proximitatea posturilor vamale ”Otaci”, ”Sculeni”, ”Costești” și ”Giurgiulești”, menite să elimine staționările de autocamioane, precum și inconveniențele cauzate de aceste aglomerări locuitorilor.

Un alt proiect ambițios se referă la construcția a trei terminale vamale moderne în raza orașelor Chișinău, Bălți și Cahul. Proiectul urmează a fi realizat în baza parteneriatului public-privat, cu o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării contractului.

Demersurile de modernizare a infrastructurii, au fost însoțite și de o serie de proiecte de suplimentare a echipamentelor de control. O premieră pentru întreaga regiune a constituit-o darea în exploatare, în decembrie 2018, la postul vamal ”Ocnița-feroviar”, a primului scanner staționar prevăzut pentru verificarea mărfurilor transportate pe cale feroviară. Echipamentul a fost oferit în cadrul unui proiect de asistență tehnică, finanțat de Guvernul Chinei. În cadrul aceluiași proiect, în luna mai a anului trecut, cu un scanner performant a fost dotat și postul vamal de la Aeroport.

Таможенники - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vitalie Vrabie a demis un mare şef de la Vamă

Un alt element de securizare, promovat de Vamă, îl reprezintă supravegherea video a tuturor zonelor de control vamal. Iar unul dintre principalele proiecte în acest sens se referă la dotarea mai multor posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene cu sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea  înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. Proiectul este implementat de OIM, finanțat de UE și co-finanțat de Guvernele statelor beneficiare.

O altă inițiativă a Vămii, sprijinită de Programul USAID, se referă la  implementarea sistemului de programare a trecerii frontierei de către autocamioane. Ulterior, acest program ar putea fi utilizat și pentru celelalte categorii de vehicule.

Totodată, până în toamna acestui an, mediul de afaceri și transportatorii  vor putea găsi toată informația necesară pe o nouă platformă, intitulată Portalul Informațional Comercial (e. Trade Information Portal). Acesta, la fel, este elaborat cu asistența Programului USAID, care sprijină și proiectele de creare a noii pagini web a Serviciului Vamal, precum și modernizarea Centrului Unic de Apel, care va putea fi apelat inclusiv prin intermediul aplicațiilor de mesagerie Viber și WhatsApp.

Fluxul de știri
0