Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vreme de coșmar în Europa: Va fi lovită oare și Moldova de anomalia meteo

© AFP 2024 / Kenzo TribouillardДевушка во время купания в фонтане в Париже
Девушка во время купания в фонтане в Париже  - Sputnik Moldova
Abonare
Arșiță fără precedent în mai multe țări europene. În Franța, Germania, Spania temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius. Autoritățile sunt în alertă de mai multe zile.

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Un val de căldură fără precedent va lovi în aceste zile mai multe țări europene. Temperaturile vor urca chiar și până la 40 de grade, cele mai calde potrivit meteorologilor, vor fi zilele de joi și vineri.

Caniculă fără precedent în Franța

Autoritățile franceze se pregătesc deja de mai multe zile să facă față acestei anomalii meteorologice, în condițiile în care se anticipează că temperaturile vor înregistra un record istoric pentru această lună. Ieri, în 65 de departamente a fost emisă avertizarea meteo cod portocaliu (penultima) de caniculă.

Фонтан в сквере театра оперы и балета - Sputnik Moldova
Chișinăul se încinge la maximum vara, iar datele meteo oficiale nu reflectă realitatea

Autoritățile au instalat fântâni temporare, piscinele publice vor fi deschise până târziu, astfel încât oamenii să se poată răcori pe tot parcursul zilei. Sunt luate măsuri speciale pentru protejarea vârstnicilor, care vor putea primi îngrijiri medicale și sticle cu apă în punctele medicale instalate pe străzi.

Angajații care lucrează în aer liber sunt sfătuiți să-și înceapă programul mai devreme. Totodată, ministrul francez al Educației a dispus amânarea examenelor în colegii, care urmau să aibă loc pe 27-28 iunie, pentru începutul săptămânii viitoare, cânt este prognozată o scădere ușoară a temperaturilor. De asemenea, este examinată posibilitatea închiderii școlilor în zilele cu cele mai ridicate temperaturi.

Cel mai afectat de caniculă va fi nordul țării, inclusiv Parisul. Umiditatea ridicată va face ca temperaturile de 40 de grade Celsius să se resimtă aici ca 47 de grade. Actualul val de caniculă va fi asemănător cu cel care a lovit Franța din august 2003, când aproape 15.000 de oameni au murit din cauza vremii toride. Atunci, pe 12 august, temperaturile au atins 44,1 grade Celsius.

© Sputnik / Miroslav RotariCum se salvează oamenii de caniculă în Chișinău
Vreme de coșmar în Europa: Va fi lovită oare și Moldova de anomalia meteo - Sputnik Moldova
Cum se salvează oamenii de caniculă în Chișinău

Nu numai Franța va fi afectată de vremea toridă. Temperaturi-record s-ar putea înregistra săptămâna aceasta și în Germania, Spania, Belgia.

Record de temperatură și în Germania

Жара  - Sputnik Moldova
Societate
Adevărul despre corturile anticaniculă și cum se pregătește Primăria Chișinău de arșiță

Arșița s-a instalat și în Germania. Pe parcursul ultimelor săptămâni, temperaturile se mențin în jurul valorii de 35 de grade Celsius, iar la mijlocul acesteia se vor înregistra în jur de 40 de grade. Meteorologii vorbesc și despre așa-zisele ”nopți tropicale”, când între temperaturile diurne și cele nocturne este o diferență mai mică de 20 degrade.

Un val de caniculă atât de puternic nu a mai fost înregistrat în această țară din momentul în care au început observațiile meteorologice, în 1881.

În Belgia, turiștii sunt sfătuiți să fie precauți

Potrivit estimărilor meteorologilor, temperaturile în Belgia vor urca în unele regiuni până la 33-37 de grade Celsius, iar media pe țară va fi de aproximativ 30 de grade, cu excepția litoralului unde va fi ceva mai răcoare.

Din cauza temperaturilor excesive, pe unele segmente de drum se deformează asfaltul, au loc întârzieri ale trenurilor, iar acestea se defectează mai des.

Vreme toridă și în Spania

Valul de caniculă – primul din acest an – ajunge în Pirinei astăzi, potrivit Agenției spaniole pentru meteorologie Aemet. În cea mai mare parte a țării, temperaturile nu vor coborî ziua sub 35 de grade Celsius, iar în unele regiuni vor depăși 40 de grade. Valorile nocturne s-ar putea menține între 20..25 de grade.

Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova
Vreme de foc: Cum se salvează chișinăuienii de caniculă

În provinciile Madrid și Toledo sunt așteptate 42 de grade. Doar nordul Spaniei nu va fi afectat de ”valul de arșiță”. Potrivit prognozelor, temperaturile excesive se vor menține timp de aproape o săptămână. În ultimii ani, valurile de caniculă lovesc constant Spania. Cea mai îndelungată perioadă caniculară a fost în iulie 2015 – 26 de zile.

Grecia – risc sporit de incendii

În Grecia, practic pe parcursul întregii veri se înregistrează temperaturi de 30 de grade Celsius. Luna aceasta însă, din 22 iunie, a venit ”adevărata arșiță”. În weekend, mercurul din termometre a urcat până la 35..39 de grade.

Valul de aer canicular a venit din Africa. Potrivit meteorologilor, până vineri, temperaturile în mai multe regiuni ale Greciei vor fi de 35..36 de grade. În acest context, autoritățile au atenționat asupra riscului major de incendii.

Vremea în Moldova

Vremea este deosebit de caldă și în țara noastră. Astăzi, valorile termice maxime se vor încadra între 30 și 32 de grade Celsius. Pentru mâine, meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă. Temperaturile vor urca până la 33..34 degrade. Totodată, pe arii extinse se vor înregistra precipitații însoțite de descărcări electrice.

© Photo : SHSPrognoza meteo pemntru următoarele zile
Vreme de coșmar în Europa: Va fi lovită oare și Moldova de anomalia meteo - Sputnik Moldova
Prognoza meteo pemntru următoarele zile

Medicii recomandă în aceste condiții să consumăm o cantitate suficientă de apă pentru a evita deshidratarea, să purtăm o vestimentație lejeră, în culori deschise și să evităm aflarea îndelungată la soare.

Fluxul de știri
0