CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik, E.L. Corturile anticaniculă instalate de autoritățile centrale pe stradă în zilele cu arșiță au rolul „unui element de atenționare” a oamenilor, dar nu sunt o rezolvare a problemei. Fiecare persoană trebuie să găsească individual soluțiile potrivite pentru traversarea perioadelor toride, a apreciat ecologistul Anatolie Prohnițchi, expert în domeniul schimbărilor climatice și încălzirii globale, solicitat de Sputnik.
„Instalarea corturilor anticaniculă este un element de atenționare. Omul merge pe stradă și poate să ajungă la acest cort, poate să nu ajungă. Dar omul își pune întrebarea: „De ce au pus corturile? Înseamnă că influențează arșița...”. Își măsoară tensiunea arterială. Pricepe că nu trebuie să facă efort fizic când temperaturile sunt înalte, să nu stea în soare”, a sintetizat Anatolie Prohnițchi.
În opinia ecologistului, moldovenii au învățat în ultimii ani cum să se comporte corect pe timpul caniculei. Totodată, patronii, în cea mai mare parte, respectă dispoziția autorităților și îi asigură pe angajați cu apă potabilă în perioada estivală.
L-am întrebat pe Anatolie Prohnițchi dacă ar fi oportună interzicerea comerțului în spațiu deschis pe caniculă, inclusiv în piețele agro-alimentare. Fenomenul are două aspecte alarmante. În primul rând, comercianții de fructe și legume stau în soare toată ziua, protejați doar de o umbrelă, și astfel, din dorința de a câștiga un ban în plus, își afectează starea de sănătate. În al doilea rând, scade calitatea fructelor și legumelor expuse la temperaturi înalte ore în șir.
„Proprietarii trebuie să amenajeze aceste piețe agro-alimentare, să construiască hale cu aer condiționat, să asigure condiții optime de muncă. Majoritatea piețelor sunt private și, funcționând de zeci de ani, au adunat din taxe o sumedenie de bani”, a răspuns ecologistul.
Primăria Chișinău se pregătește de caniculă
Primăria Chişinău a aprobat „un plan de acțiuni pentru protejarea populației” pe timpul caniculei.
Autoritățile municipale anunță că vor spori verificările în piețele agro-alimentare și vor intensifica salubrizarea teritoriilor acestora. De asemenea, personalul din sfera de deservire a populaţiei va fi instruit în privința activității în perioada estivală.
Planul de acțiuni mai prevede să fie asigurată buna funcţionare a fântânilor arteziene din Chişinău, să fie amplasate cisterne cu apă potabilă în parcurile publice.
Autoritățile municipale vor decide și amplasarea unităților de comerț ce vând băuturi răcoritoare şi îngheţată, inclusiv în locurile aglomerate din oraş și în zonele de agrement.
Conform aceluiași plan, va fi monitorizat regimul de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate.
Primăria Chișinău le recomandă cetățenilor ca în perioadele cu temperaturi ridicate să consume doi litri de apă pe zi, să evite băuturile alcoolice şi băuturile dulci carbogazoase, să consume fructe şi legume în stare proaspătă.
Oamenii mai sunt sfătuiți să-și reducă efortul fizic în miezul zilei, să se protejeze de soare prin purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale și să evite scăldatul în bazinele cu apă stătătoare.