Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce reprezentantul PAS a votat împotriva revenirii Rusiei la APCE

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaAPCE
APCE - Sputnik Moldova
Abonare
În urma unor dezbateri aprinse care au durat până târziu în noapte, Consiliul Europei a invitat Rusia să participe la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare, după ce a hotărât că toți membrii au "drept de vot". Votul împotrivă al reprezentantului Moldovei pare cu atât mai straniu, cu cât majoritatea partenerilor europeni importanți ai țării noastre s-au pronunțat în favoarea Rusiei.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat, în noaptea de luni spre marți, pentru o decizie prin care face posibilă revenirea parlamentarilor ruși în această structură, după ce au fost lipsiți în 2014 de dreptul de a vota.

Toate statele membre ale APCE au "dreptul de a vota, de a vorbi și de a fi reprezentate în Adunare, iar organismele sale nu vor fi suspendate sau retrase în contextul unei contestații sau a reconsiderării prerogativelor", a declarat Adunarea Parlamentară după adoptarea unui amendament la regulamentul său de procedură, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri.

Council of Europe - Sputnik Moldova
Rusia
Consiliul Europei i-a restabilit Rusiei drepturile de vot în APCE

În acest context, este interesant votul reprezentanților Republicii Moldova la APCE. Astfel, doi dintre cei trei deputați moldoveni prezenți la ședință – Andrei Năstase (Platforma DA) și Vlad Bătrîncea (PSRM) - au votat pentru revenirea delegației Rusiei la lucrările APCE. Deputatul Mihail Popșoi a votat împotrivă, motivându-și decizia prin dorința de a-i susține pe ”vecinii ucraineni”.

”Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin în cadrul acestui exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt în măsura să comentez”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

De menționat că Mihail Popșoi este vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și vicepreședinte al Partidului Acțiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Cu atât mai straniu pare acest vot împotrivă în contextul în care ieri, după întrevederea cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, prim-ministrul Maia Sandu și-a anunțat disponibilitatea pentru relansarea unui dialog constructiv cu Rusia. Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au discutat subiecte legate de relațiile moldo-ruse și despre relansarea  activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică.

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul de la Chișinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu UE, în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă.

Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Politică
Ce crede APCE despre Guvernul Maiei Sandu

Și aici nu putem să nu ne punem câteva întrebări. Evident, fiecare deputat are dreptul la propria opinie, acesta este un indiciu al democrației. Pune în gardă însă faptul că deputatul Popșoi a răspuns insistențelor ”partenerilor de la Kiev” și a votat așa cum l-au rugat aceștia. De aici și prima întrebare, dacă în interiorul formațiunii conduse de Maia Sandu există o opinie consolidată în chestiuni principiale, de politică externă de exemplu, cum ar fi în cazul dat activitatea în cadrul APCE. Sau fiecare votează așa cum consideră de cuviință sau cum este ”rugat insistent” de anumiți parteneri.

O altă întrebare care se impune este în ce măsură declarațiile făcute de șefa PAS, cum ar fi cele cu privire la dezvoltarea relațiilor cu Rusia, exprimă opina personală a Maiei Sandu sau a întregii formațiuni pe care o conduce, aflate acum la putere în Republica Moldova.

Ar mai fi de menționat în contextul votului de astă noapte că marea majoritate a reprezentanților Germaniei, Franței, Italiei și altor țări europene importante a votat în favoarea revenirii Rusiei la APCE. Dintre cei doi reprezentanți ai României care au participat la vot, unul (de la PSD) a votat pro, iar cel de al doilea (USR) a votat împotrivă.

Представители молдавского парламента встретились в Кишиневе с российской делегацией во главе с Дмитрием Козаком - Sputnik Moldova
Politică
Majoritatea parlamentară din Moldova, deschisă pentru o bună colaborare cu Rusia

Ruptura dintre Moscova și APCE s-a produs în 2014, după ce o lovitură de stat la Kiev a declanșat un război civil în Ucraina, iar populația din Crimeea a organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Atunci, delegația rusă a fost lipsită de drepturile de vot și i-a fost interzis să facă parte din organele de conducere sau la misiunile de monitorizare ale organizației.

Moscova a calificat decizia APCE drept una "motivată politic" și "discriminatorie", iar delegația Rusiei nu a mai participe la reuniuni în semn de protest, părăsind practic organizația. În 2017, Moscova a suspendat toate plățile către Consiliul Europei, susținând că va efectua plățile după ce drepturile sale vor fi restabilite în întregime. Delegația rusă condusă de vicepreședintele Dumei de Stat Petr Tolstoy este deja la Strasbourg, gata să participe la sesiunea APCE.

Fluxul de știri
0