Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consiliul Europei i-a restabilit Rusiei drepturile de vot în APCE

© AFP 2024 / FREDERICK FLORINCouncil of Europe
Council of Europe - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Europei a invitat Rusia să participe la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare (APCE), după ce a hotărât că toți membrii au "drept de vot". Moscova a fost privată de drepturile sale de vot în 2014.

BUCUREŞTI, 25 iun - Sputnik. Toate statele membre ale APCE au "dreptul de a vota, de a vorbi și de a fi reprezentate în Adunare, iar organismele sale nu vor fi suspendate sau retrase în contextul unei contestații sau a reconsiderării prerogativelor", a declarat Adunarea Parlamentară după adoptarea unui amendament la regulamentul său de procedură cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri.

Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Politică
Ce crede APCE despre Guvernul Maiei Sandu

În urma votului din noaptea de luni care clarifica sfera posibilelor sancțiuni împotriva statelor membre, parlamentarii ruși vor avea în sfârșit permisiunea de a-și prezenta acreditările pentru sesiunea APCE din iunie 2019 pentru a "asigura că drepturile și obligațiile statelor membre de a fi reprezentate și de a participa la ambele organele statutare ale Consiliului Europei sunt respectate", a spus Adunarea Parlamentară.

Întrevedere dintre vicepremierul rus Dmitri Kozak și premierul Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Kozak după întrevederea cu Sandu: Relațiile moldo-ruse pot fi considerate dezghețate
​Ruptura dintre Moscova și APCE a început în 2014, după ce o lovitură de stat la Kiev a declanșat un război civil în Ucraina, iar populația din Crimeea a organizat un referendum pentru a se alătura Rusiei. Atunci, delegația rusă a fost lipsită de drepturile de vot și i-a fost interzis să facă parte din organele de conducere sau la misiunile de monitorizare ale organizației.

Moscova a calificat decizia APCE "motivată politic" și "discriminatorie", și a instruit delegația sa să nu mai participe la reuniuni în semn de protest, părăsind practic organizația. În 2017, Moscova a suspendat toate plățile către Consiliul Europei, susținând că va efectua plăţile după ce drepturile sale vor fi restabilite în întregime. Delegația rusă condusă de vicepreședintele Dumei de Stat Petr Tolstoy este deja la Strasbourg, gata să participe la sesiunea APCE.

Fluxul de știri
0