Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce crede APCE despre Guvernul Maiei Sandu

© Sputnik / Мирослав РотарьФлаг Республики Молдова drapel
Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Organizația internațională a venit cu o reacție la situația politică din Republica Moldova

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța), și-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situația actuală din țara noastră, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituției.

"Timp de trei zile, țara a fost pusă într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea parlamentului, în timp ce sa ajuns la un acord politic, conducând la formarea unei coaliții de guvernământ și a unui guvern complet operațional ", au declarat coraportorii.

Potrivit comunicatului APCE, organizația aștepta emiterea unei opinii urgente a Comisiei de la Veneția cu privire la aspectele juridice ale acestor decizii.

Reacții internaționale la evenimentele din Moldova - Sputnik Moldova
Reacții internaționale la evenimentele din Moldova

”Între timp, îndemnăm toate forțele politice să manifeste restrângere și să respecte principiile democratice și voința poporului. Liderii politici au responsabilitatea de a se asigura că instituțiile statului acționează în interesul poporului moldovenesc și nu împiedică buna funcționare a instituțiilor democratice ", au subliniat coraportorii.

Ei au subliniat că "Comitetul de monitorizare va urmări îndeaproape situația și va întreprinde anumite acțiuni în cazul în care acestea vor fi necesare".

Sâmbătă, 8 iunie, deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM au anunțat constituirea unei majorități parlamentare, după care au ales Conducerea Parlamentului și au aprobat noua componență a Guvernului.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale hotărârile Parlamentului. Duminică, CC l-a suspendat temporar pe președintele Dodon și au delegat împuternicirile președintelui lui Pavel Filip. Filip a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și a anunțat pentru 6 septembrie data alegerilor anticipate. Marți. președintele Dodon, a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Fluxul de știri
0