Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Este posibilă o „lovituri” împotriva Iranului? Trump va oferi în scurt timp răspunsul

© AFP 2024 / Jim WatsonDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Tensiunile dintre SUA și Iran s-au acutizat în urma doborârii de către Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a unei drone spion americane Global Hawk, despre care Teheranul a afirmat că a încălcat spațiul aerian al țării, în special în provincia de coastă Hormozgan. Donald Trump a declarat inițial că Iranul a făcut "o mare greșeală", dar mai târziu și-a revăzut comentariul.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a aprobat o operațiune militară împotriva Iranului, după ce a fost doborât o dronă spion americană Global Hawk, dar ”a dat înapoi” joi seara, scrie The New York Times.

Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin: Sunt gata oricând pentru un dialog cu Donald Trump

Potrivit informaţiilor vehiculate, oficialii militari și diplomații așteptau un ordin de lovitură până la ora 07.00. (23:00 GMT) joi. Înainte de aceasta au existat dezbateri aprinse la Casa Albă, la care au participat înalţi oficiali din securitatea naţională ai lui Trump și liderii Congresului.

Sursa a adăugat, citând un oficial înalt din administrația Trump, că aeronavele și navele erau în poziția de a lansa rachete, dar a venit comanda de anulare a operaţiunii.

Donald Trump a aprobat inițial atacurile împotriva unei serii de ținte iraniene, inclusiv a radarelor și a sistemelor de rachete, menţionează The New York Times, citând mai mulți funcționari de rang înalt.

Operațiunea, deși a fost în curs de desfășurare, a fost abandonată în stadiile incipiente.

Conform raportului, nu este clar dacă atacurile vor fi lansate până la urmă.

Operațiunea militară a fost planificată să aibă loc vineri în Iran, înaintea zorilor, pentru a "minimiza riscurile pentru armata iraniană sau pentru cetățeni", a raportat The New York Times, citat de Sputnik International. 

Japonia - Sputnik Moldova
Japonia sfidează Statele Unite ale Americii - Vor continua să procure petrol din Iran

CENTCOM a descris doborârea dronei americane de supraveghere RQ-4 ca o încercare iraniană de a perturba capacitatea SUA de a monitoriza zona, după amenințările recente la adresa transportului maritim internațional și fluxului liber de comerț, adăugând că incidentul a avut loc în apele internaționale.

Președintele american Donald Trump a afirmat inițial că "Iranul a făcut o greșeală foarte mare", mai târziu revizuindu-şi comentariile și sugerându-le reporterilor că se îndoieşte de faptul că doborârea dronei a fost intenționată.

Președintele SUA a remarcat de asemenea că incidentul ar fi fost mult mai grav în cazul în care avionul ar fi fost cu echipaj, spunându-le că ar fi făcut "o mare, mare diferență".

Incidentul a urmat atacurilor recente asupra a cel puțin șase petroliere în regiunea Golfului Persic, pentru care Statele Unite au dat vina pe Iran.

Generalul Maior Hossein Salami, comandantul-sef al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, a declarat joi că țara a doborât o dronă americană pentru a trimite un "mesaj clar" Washingtonului.

"Iranul nu caută război cu nicio țară, dar suntem pe deplin pregătiți să apăram Iranul", a spus el.

Turnul Azadi din Teheran, capitala Iranului - Sputnik Moldova
Declarație: Iran - Teheranul nu vrea război cu Statele Unite, însă este gata să se apere

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a exprimat intențiile Teheranului de a dovedi că Statele Unite greşesc atunci când afirmația că drona a fost doborâtă de armata iraniană în spațiul aerian internațional. În acest scop, el a postat pe twitter o hartă care arată locul în care a fost doborâtă drona spion americană Global Hawk, menționând că Iranul a recuperat "segmente" ale dronei militare - care provine din EAU - în apele teritoriale iraniene.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au escaladat în mai 2018, când președintele american a anunţat ieşirea SUA din acordul nuclear din 2015, care a limitat programul nuclear al Iranului, susținând că nu a reușit să oprească programul de rachete balistice al Iranului. Administrația americană a adoptat de atunci o politică "de maximă presiune", menită să preseze republica islamică în negocierea unei înțelegeri "mai bune", dar pare să fi realizat exact opusul până acum.

Fluxul de știri
0