Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Criză la nivel înalt: Angela Merkel și Emmanuel Macron nu se înțeleg pe ciolanul Europei

© REUTERS / Fabrizio BenschMerkel și Macron
Merkel și Macron - Sputnik Moldova
Abonare
Negocierile pe funcții la nivelul UE au eșuat pe motivul lipsei de majoritate. Merkel și Macron sunt în conflict deschis pe tema controlului Guvernului Uniunii Europene.

BRUXELLES, 21 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțate cu mult tam-tam, negocierile pe funcții care au avut loc ieri la Bruxelles s-au împotmolit, arătând că marile grupuri politice nu sunt în stare să constituie la o majoritate. Pentru a rezolva situația, a fost convocat un summit de criză pentru data de 30 iunie.

'Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările', a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Emmanuel Macron: „Este necesar ca Europa să dialogheze cu Federația Rusă"

”Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decât optimist', a anunţat Tusk pe Twitter după ce a discutat cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, semn că cei doi capi ai Europei sunt pe poziții ireconciliabile.

Așa cum Sputnik a arătat, Macron respinge candidatul german la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber fiind susținut puternic de Merkel care, însă, nu deține majoritatea în Consiliul European.

Socialiștii și noul grup ”Înnoiește Europa” au anunțat ieri că nu vor susține candidatul german propus de PPE, dar popularii au insistat pentru Weber, ceea ce a dus negocierile la blocaj.

Ceilalţi doi candidați sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor, care însă nu au nici măcar voturile pe care le are Weber.

Pentru a obține președinția CE, un candidat are nevoie de votul a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.

Pentru a mulțumi pe toată lumea, s-a propus împărţirea celor patru posturi de putere cele mai importante la nivelul Uniunii. PPE, cel mai mare grup din legislativul UE, dorește, în continuare, preşedinţia Comisiei, pe care ceilalți o resping însă atâta vreme cât candidatul este Manfred Weber.

Liberalii vizează preşedinţia Consiliului European, caz în care socialiştii ar obţine postul de şef al diplomaţiei europene şi ar împărţi cu Verzii cei cinci ani de mandat ai preşedinţiei PE.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Declarație: Matteo Salvini îi acuză de extremism pe Soros, Macron, Merkel și Juncker

Acordul va trebui să respecte criterii de paritate şi de echilibru geopolitic, iar Donald Tusk a promis că va obţine numirea a două femei.

După ore întregi de discuţii, a fost constatat eşecul discuţiilor privind împărţirea posturilor de conducere în UE și au început și acuzațiile.

”Poziţiile şefilor grupurilor socialist şi liberal au fost luate la Paris şi Madrid”, au acuzat reprezentanţi ai familiei PPE, ca și cum deciziile privind candidatul popular nu ar fi fost luate la Berlin, fiecare grup având în spate o capitală influentă.

Problema este că o decizie trebuie luată privind șefia Comisiei până pe 2 iulie când este inaugurat noul Parlament European și este ales președintele acestui for. Apoi, mai este și problema Brexitului:

”Trebuie găsit rapid un acord pentru că trebuie să avem o Comisie Europeană operaţională pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii', a subliniat un diplomat de rang înalt.

Fluxul de știri
0