Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Emmanuel Macron: „Este necesar ca Europa să dialogheze cu Federația Rusă"

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Abonare
”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia", a afirmat preşedintele Franţei Emmanuel Macron într-un interviu acordat canalului public de televiziune elveţian.

BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Declarațiile președintelui francez sunt menite să facă istorie. "Europa, în această ordine multilaterală pe care o susţin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii şi securităţii cu Rusia şi nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice", a apreciat Macron.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Declarație: Matteo Salvini îi acuză de extremism pe Soros, Macron, Merkel și Juncker

"Trebuie să aibă loc o discuţie strategică. De aceea săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei cât şi al G7", a precizat Emmanuel Macron.

"Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună", a asigurat el, menţionând în special cooperarea în vederea găsirii unei soluţii politice în Siria. Şi "am greşi dacă am lăsa Rusia să se îndrepte spre China", a pledat în continuare preşedintele francez.

Macron spune că Rusia "este o ţară mare, care a trăit drame împreună cu noi", şi nu trebuie "să uităm niciodată preţul plătit" de această ţară în cel de-al doilea război mondial.

Emmanuel Macron a pledat, de asemenea, pentru ca "europenii să se echipeze europeneşte" în domenii precum armamentul şi telecomunicaţiile, dintr-o preocupare faţă de "suveranitatea europeană".

El a insistat pentru emanciparea Europei de sub tutela Statelor Unite: "Dacă Europa vrea să existe, nu putem afirma că ne îndoim de angajamentul SUA şi (în acelaşi timp) să nu cumpărăm echipamente europene", a susţinut el.

Marine Le Pen - Sputnik Moldova
Declarație: Le Pen a înaintat un ultimatum lui Macron - „Urmați exemplul lui De Gaulle!”

Nu mai puțin surprinzător, Macron și-a arătat susținerea pentru Angela Merkel în cazul în care va dori să devină președintele Comisiei Europene. Întrebat despre cancelarul german, el a răspuns:

„Nu vreau să mă angajez pentru Angela Merkel pentru care am multă prietenie. Dacă ea ar vrea să devină preşedinta Comisiei Europene, eu aş susţine-o. Bineînţeles pentru că eu cred că trebuie cineva puternic. Cred că Europa are nevoie de noi chipuri şi figuri puternice, deci e nevoie de personalităţi care să poată să aibă aceste calităţi”.

Președintele Macron arată astfel că prioritățile Europei se schimbă și că ne aflăm în pragul unor modificări strategice ale Uniunii Europene.

Fluxul de știri
0