Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demisiile se țin lanț la Guvern: Mesajul dur transmis de premierul Sandu funcționarilor

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de Miniștri a acceptat astăzi cinci demisii. Pe agendă mai urmează și alte disponibilizări. Premierul Maia Sandu a venit cu un mesaj dur către toți cei care administrează banii publici.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a avut astăzi pe ordinea de zi doar o singură chestiune – Cu privire la cadre. În cadrul ședinței au fost acceptate cinci demisii și anunțate noi disponibilizări din funcții ale conducătorilor unor instituții guvernamentale.

Astfel, Guvernul a demis-o astăzi din funcție în baza cererii depuse pe Secretarul general al Cancelariei de Stat, Lilia Palii. Până la numirea unui nou secretar general al Cancelariei de Stat interimatul va fi deținut de secretarul general adjunct al Cancelariei de Stat, Roman Cazan.

O altă demisie acceptată astăzi de Guvern se este cea a secretarului general de stat din cadrul MAI, Simion Carp. Demisia a fost votată în baza cererii depuse.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Demisie de rezonanță: Anunțul de ultimă oră făcut de Maia Sandu

Guvernul a susținut astăzi și cererea de demisie depusă de ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan. Decretul de demisie urmează să fie aprobat de președintele țării.

Executivul a aprobat astăzi și cererea de demisie a directorului general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici.

De asemenea, Guvernul l-a demis din funcție și pe directorul interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Cabinetul de Miniștri a susținut și propunerea înaintată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, cu privire la interimatul funcției de director general la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, până la numirea unui nou director la CNAM, interimatul va fi deținut de Iurie Osoicanu, director adjunct la CNAM.

Premierul Maia Sandu a anunțat, în cadrul ședinței de astăzi, că o altă demisie ce urmează să fie acceptată în curând de Guvern se referă la directorul general al ÎS ”Poșta Moldovei”, Serghei Nastas. Sandu a criticat modul în care conducerea întreprinderii își îndeplinește obligațiunile contractuale în raport cu presa scrisă.

”Chiar dacă presa scrisă are contracte și plătește pentru serviciile de distribuire a ziarelor, în unele cazuri aceste ziare nu ajung la destinație”, a declarat Sandu.

Cristina Balan - Sputnik Moldova
Politică
Ambasadorul Moldovei în SUA a demisionat - iată anunțul

Premierul le-a solicitat responsabililor de la Agenția Proprietăți Publice (APP) să demareze o anchetă internă pe marginea acestui caz.

”Dar mai mult de cât atât, le solicit să inițieze procesul de demitere a conducerii Poștei Moldovei”, a menționat Sandu.

La rândul său, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunțat despre inițierea concursului cu privire la suplinirea postului de șef la Inspectoratul General al Poliției.

În cadrul ședinței de astăzi, premierul le-a mai cerut celor de la APP să inițieze o anchetă pe marginea managementului de la ”Moldotelecom” și de la întreprinderea ”Metalferos”.

”Știm că aceste două companii de stat au fost folosite de către regimul precedent pentru a furniza milioane și milioane de bani pentru a finanța partide politice și au fost delapidate de bani. În loc să contribuie la consolidarea proprietăților publice, aceste companii au fost administrate în defavoarea statului”, a declarat premierul.

Maia Sandu a mai transmis și un mesaj pentru compania Moldovagaz.

”Tocmai am aflat că acolo se cumpără Jeep-uri și alte automobile într-o veselie în aceste zile. Înțeleg că suma achizițiilor a fost de 1,5 milioane de euro. Bănuiesc că foarte curând vor veni și vor ruga să includă aceste cheltuieli în tarifele pe care le achită cetățenii”, a spus Sandu.

Premierul le-a cerut celor de la Modovagaz să înceteze ”achizițiile de lux” și i-a solicitat noului ministru al Economiei și Infrastructurii să investigheze acest caz.

”Mesajul meu este către toată lumea care are responsabilitate pentru administrarea banului public: să nu luați decizii ilegale, pentru că de acum încolo aceste lucruri nu vor fi tolerate”, a declarat șeful Guvernului.

Fluxul de știri
0