Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Salariu minim pe care îl vor putea primi moldovenii care muncesc în Italia

© REUTERS / KAI PFAFFENBACHEuro
Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Italia ar putea introduce salariul minim pe economie în valoare de 9 euro pe oră.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Italia este una din puținele state din Europa care nu are o legislație care stabilește salariul minim pe economie, însă acest lucru s-ar putea schimba în curând, anunță portalul The Local.

Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, propune guvernului să introducă un salariu minim pe economie de nouă euro pe oră.

Di Maio a declarat luni miniștrilor Mișcării Cinci Stele (M5S) că executivul trebuie să introducă salariul minim drept o măsură prioritară, alături de taxa unică și legea cu privire la conflictul de interese.

Într-o postare pe Facebook, acesta a declarat că măsura este importantă “pentru grădinarii, șoferii, chelnerii, bucătarii, producătorii de pizza, paznicii de noapte, recepționiștii și mulți alții”.

The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014 - Sputnik Moldova
Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro

Potrivit lui, legea “va restabili demnitatea celor peste trei milioane de angajați prost plătiți”, adăugând că „o astfel de lege există în multe state europene și Italia nu poate sta la o parte”.

Italia se află printre puținele state din UE, alături de Danemarca, Cipru, Austria și Suedia, care nu au reglementate legislativ un salariu minim pe economie.

În prezent, salariul minim este reglementat în 22 de state ale Uniunii Europene. În statele în care nu există o astfel de prevedere, salariul minim este negociat colectiv pentru anumite sectoare.

Introdus pentru prima dată în Noua Zelandă, Austria și Marea Britanie, salariul minim a fost adoptat treptat și de alte state, inclusiv de SUA.

Noua lege italiană a salarizării va fi aplicată doar în raport cu cei care activează în sectoarele în care salariiile nu sunt reglementate de “contractul național”, un contract de angajare care se aplică pentru o anumită categorie de muncitori.

Pe de altă parte, unii critici afirmă că 9 euro pe oră, sumă care este apropiată de salariul minim din Germania, este prea mare. Alții consideră că ideea nu va rezolva problema proastei salarizări și a șomajului.

Andrea Garnero, reprezentantul Organizației pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) afirmă că ideea unui salariu minim pe oră “nu este o soluție pentru problema salarizării proaste sau pentru piața muncii din Italia”.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Italia: Matteo Salvini aplică o nouă lovitură imigranților veniți pe mare

În prezent, 22 la sută din angajații din sectorul privat din Italia sunt plătiți cu mai puțin de 9 euro pe oră, potrivit agenției italiene de protecție socială și pensii INPS.

INPS a subliniat că această cifră nu include lucrătorii agricoli și casnici, care sunt deseori plătiți mult mai puțin.

În sectoare precum agricultură sau catering, peste 20 la sută din angajați sunt cei mai prost plătiți, majoritatea din acestora locuind în Sudul țării.

În timp ce șomajul a scăzut în Italia, se înregistrează o creștere a muncii slab plătite, inclusiv a contractelor pe termen scurt.

Fluxul de știri
0