Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro

© AFP 2024 / DANIEL ROLANDThe EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014
The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014 - Sputnik Moldova
Abonare
Conflictul dintre Italia și Bruxelles ar putea determina Roma să decidă părăsirea zonei euro, sunt de părere analiștii

BRUXELLES, 16 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Italia este națiunea cea mai dispusă să părăsească zona euro pe măsură ce Roma, încărcată de datorii, își continuă cearta cu șefii finanțelor din Uniunea Europeană pe tema cheltuielilor bugetare, spun trei analiști citați de publicația britanică Express.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Italia: Matteo Salvini aplică o nouă lovitură imigranților veniți pe mare

Disputa Romei cu Bruxelles-ul a început imediat după câștigarea alegerilor de către Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele, deoarece UE nu a văzut cu ochi buni succesul suveraniștilor într-unul din statele membre fondatoare ale Uniunii. În plus, programul economic al guvernului Liga-5 Stele era îndreptat spre dezvoltarea Italiei și spre creșterea nivelului de trai al țării, în total dezacord cu planurile Bruxelles-ului de austeritate bugetară și de sărăcire a populațiilor europene.

Comisia Europeană a amenințat Italia cu sancțiuni încă dinainte de alegerile europarlamentare din cauza planurilor bugetare ale guvernului italian care depășeau limita impusă de Bruxelles de maxim 3 la sută deficit bugetar.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini se ceartă cu Bruxelles-ul ca să salveze banii Italiei

După europarlamentare însă, tot din rațiuni politice, pentru a mai tăia avântul Ligii care a crescut spectaculos în opțiunile electoratului, Comisia a trecut la amenințări directe și i-a impus Romei să reducă deficitul structural, în caz contrar urmând sancțiuni de 3 miliarde de euro. Datoria Italiei este, într-adevăr, de 132 la sută, fiind a doua ca mărime în zona euro după cea a Greciei, iar Comisia prevede creșterea ei la 135 la sută pentru anul viitor.

Trei analiști financiari citați de publicația amintită consideră, din această cauză, că Italia este țara cea mai dispusă să părăsească zona euro. Michael Brown, unul dintre ei, a descris coaliția aflată la guvernare în Italia ca fiind ”pe un curs de coliziune” cu UE. De asemenea, el a apreciat că Italia pare cea mai apropiată de perspectiva să părăsească euro după propunerea monedei alternative mini-bot, o valută alternativă care va circula în paralel cu euro pentru a fi folosită de guvern în finanțarea datoriilor sale de plată.

”Abundă zvonurile potrivit cărora această ”monedă” ar putea fi folosită pentru a facilita ieșirea țării din zona euro la un moment dat”, a spus analistul.

Un alt analist britanic, Ricardo Evangelista, a observat că națiunile din Sudul Europei, în special Italia și Grecia, au suferit de pe urma impactului restricțiilor bugetare mai mult decât alte state. El a apreciat însă că Italia ar avea de suferit de pe urma părăsirii zonei euro, cel puțin pe termen scurt, deoarece ea se bazează mult pe alte țări din zona euro pentru comerț, iar o schimbare a monedei ar fi destructivă.

În fine, al treilea analist, Neil Wilson, spune clar: “Italia este probabil cea mai aproape de a părăsi zona euro – vedeți de la Salvini și compania că acolo nu există dragoste pentru Europa”.

De altfel, în octombrie 2018, Claudio Borghi, liderul economic al partidului Liga, a sugerat că italia ar avea un viitor financiar mai strălucit în afara zonei euro,

”Sunt convins că italia și-ar fi rezolvat o mare parte din problemele sale dacă ar fi avut propria sa monedă”, a spus Borghi într-o emisiune radio.

Disputa pe Italia va continua însă nu doar din motive economice, ci și din rațiuni politice clare: Bruxelles-ul nu poate permite o guvernare de succes a suveraniștilor pentru că acest lucru ar invalida pretenția partidelor globaliste că numai ele pot asigura un viitor țărilor pe care le conduc. Or, o guvernare de succes a lui Salvini le-ar da și altora idei că se poate și altfel și că țările lor se pot dezvolta mai bine libere decât sub papucul tehnocraților de la Bruxelles.

Fluxul de știri
0