Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Italia: Matteo Salvini aplică o nouă lovitură imigranților veniți pe mare

© Sputnik / Алессандро Рота / Accesați arhiva multimediaMatteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Abonare
Matteo Salvini a promulgat un decret vizând securitatea care sancționează vasele care ignoră interdicțiile de a intra în apele italiene, cu scopul de a opri aducerea de imigranți peste mare

BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Decretul promulgat de Salvini în calitatea lui de ministru de Interne și vicepremier al Italiei prevede însă nu doar amendarea vaselor care ”ignoră interdicțiile și limitările” de a intra în apele teritoriale ale Italiei, dar merge până la confiscarea acelor vase care ignoră ordinele mai mult decât o dată.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini se ceartă cu Bruxelles-ul ca să salveze banii Italiei

Desigur, textul legislativ adoptat ieri nu face referire la ONG-urile care aduc imigranți peste Mediterană, dar scopul este de a le descuraja să mai organizeze transporturi. Salvini spune că demersurile ONG-urilor servesc, în cele din urmă, traficanților de carne vie, pentru ca aceștia să aducă oameni ilegal în Europa.

Povestea lui Salvini interzicând în numeroase ocazii vaselor cu imigranți să intre în porturile Italiei a făcut deja înconjurul lumii. Acum însă, Salvini are și o bază legislativă clară pe baza căreia să acționeze, mai ales că decretul îi dă ministrului de Interne nu doar dreptul să nege sau să limiteze accesul vaselor în apele teritoriale italiene, dar și să blocheze descărcarea bunurilor și persoanelor.

Limitarea se referă și la vasele care desfășoară activități indicate de Convenția Națiunilor Unite cu referire la Legea Mării, convenție pe care se bazau și care oferea acoperire ONG-urilor pentru imigranți. Dar Salvini, cunoscând aceste dispute legale deoarece s-a confruntat cu ele, a inclus aceste activități desfășurat sub acoperirea Convenției ONU în decretul său pentru a le putea bloca conform legii.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini cucerește Europa cu „politica sa economică”

Firește că Națiunile Unite au acuzat decretul ca încălcând drepturile omului, ceea ce a dat naștere unei replici pe măsură din partea Italiei.

”Transferurile repetate de imigranți de către anumite ONG-uri cu scopul clar de a ajunge în porturile italiene îi ajută pe traficanții de carne vie să își atingă scopurile”, a fost replica Italiei la acuzele ONU.

Salvini își întărește prin acest decret postura sa de adevăratul lider al Italiei, iar controversele pe care le naște nu fac decât să îi consolideze imaginea de lider determinat să-și îndeplinească promisiunile făcute italienilor. Ca dovadă, Mișcarea 5 Stele care are o poziție mai moderată atât în problema imigranților, cât și în relația cu UE, a suferit o scădere dramatică în opțiunile electoratului la alegerile europarlamentare.

Fluxul de știri
0