Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gaze mai ieftine cu 25% pentru Moldova: Ce a discutat Igor Dodon cu șeful Gazprom - Video

© Sputnik / Miroslav RotariPreședintele Republicii Moldova Igor Dodon
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova ar putea beneficia de o reducere de până la 25% la gazele rusești - președintele Igor Dodon explică cum și în ce termeni ar putea obține acest lucru.

CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. Președintele Igor Dodon a explicat cum și în ce termeni ar putea Moldova să obțină un preț mai mic pentru gazele importate din Federația Rusă cu până la 20-25 la sută. El a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că această chestiune a fost discutată foarte minuțios cu șeful Gazprom, Alexei Miller.

”Am discutat foarte concret aspectele ce țin de relațiile bilaterale, inclusiv ce se întâmplă în dreapta Nistrului, în stânga Nistrului, despre posibilele soluții care ar putea fi găsite pe viitor. Dacă să vorbim de preț, în prezent Republica Moldova primește gaz natural în baza unui contract care a fost semnat încă în anul 2006 și care în fiecare a fost prelungit. Termenul limită de prelungire este 2019. Adică într-a doua jumătate a acestui an vor fi necesare negocieri pentru un nou contract cu Gazprom-ul. La negocierea acestuia noi am putea să beneficiem de unele avantaje, pentru că avem statut de observator în cadrul UEEA. Acest statut ar putea să ne ofere posibilitatea să obținem o reducere cu 20-25 la sută a prețurilor la gazele naturale”, a declarat Dodon.

El s-a arătat încrezător că acest lucru va fi realizat în a doua jumătate a anului 2019, iar în cazul obținerii acestei reduceri de preț, afirmă președintele Dodon, acest lucru în ”vor simți toți cetățenii Republicii Moldova”.

Totodată, șeful statului a explicat că în cadrul UEEA există o piață comună energetică, acolo prețul la gaze fiind mult mai mic. Însă, având în vedere că noi nu putem fi membri ai acestei structuri, din cauza că țara noastră a semnat Acordul de asociere cu UE, ca membri observatori, am putea beneficia doar de această reducere de 25 la sută.

Fiind întrebat dacă am putea să ne așteptăm la o decizie de durată în acest sens, președintele Dodon a declarat că speră ca anume așa să fie, în cazul în care ”va exista un Guvern și o majoritate parlamentară în Republica Moldova care va dori să discute cu Federația Rusă, care va conlucra cu președintele țării”.

În cadrul ”liniei directe” de comunicare cu cetățenii șeful statului s-a arătat convins că Rusia este gata să ofere sprijin Republicii Moldova în mai multe domenii.

Fluxul de știri
0