Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Matteo Salvini se ceartă cu Bruxelles-ul ca să salveze banii Italiei

© AP Photo / Thomas FreyMatteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Abonare
Supărat pe Bruxelles care vrea să amendeze Italia cu trei miliarde de euro, Salvini s-a dezlănțuit la adresa conducătorilor europeni spunându-le că nu va plăti deoarece ”banii Italiei sunt pentru italieni”.

BRUXELLES, 11 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Matteo Salvini, impetuosul vicepremier italian, s-a dezlănțuit iarăși la adresa Comisiei Europene după ce însuși premierul Giuseppe Conte l-a rugat să-și modereze tonul la adresa Uniunii.

Salvini a avut o întâlnire cu Luigi di Maio, liderul 5 Stele, și cu premierul Italiei, pentru a căuta soluții în fața amenințării cu o amendă de trei miliarde de euro pe care Comisia Europeană vrea să o impună Italiei pentru că nu i-a respectat regulile fiscale. Mulți vorbesc însă de o pedeapsă a Comisiei pentru Italia, care a votat masiv cu Liga lui Salvini.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini cucerește Europa cu „politica sa economică”

Cei trei au fost de acord să scrie o strategie de discuții cu Uniunea Europeană în vederea evitării procedurii de infringement la adresa țării și să creioneze un proiect bugetar.

Dar Salvini nu s-a putut abține și a ieșit la atac împotriva UE imediat după întâlnire, într-o conferință de presă: ”Nu avem nevoie să le cerem bani germanilor, spaniolilor și luxemburghezilor. Vrem să folosim banii italieni pentru italieni”.

El și-a justificat poziția prin aceea că nu are sens să stea la guvernare ca să crească economia cu câteva puncte decimale, sugerând că este dispus să crească cheltuielile publice peste cele trei procente de deficit impuse de Europa.

Miniștrii de finanțe ai Uniunii se întâlnesc astăzi la Bruxelles ca să decidă dacă susțin procedura de deficit excesiv dorită de Comisia Europeană, care ar însemna o amendă de trei miliarde de euro pentru Italia. În replică, în Italia crește susținerea pentru dezvoltarea unei monede proprii, alternativă la euro.

Numită schema ”mini-bot”, moneda constă în bonuri cu o valoare mai mică de 1000 de euro, și a fost propusă de Ligă, un proiect de lege fiind votat în acest sens în Camera inferioară a Parlamentului italian.

Fluxul de știri
0