Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul ministru al Finanțelor: Noi facem ceea ce spunem

© Sputnik / Miroslav RotariGuvernul RM
Guvernul RM - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ministru al Finanțelor în Guvernul Maia Sandu a fost prezentată astăzi colectivului instituției.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Natalia Gavriliță, noul ministru al Finanțelor în Guvernul Maia Sandu, a fost prezentată astăzi colectivului instituției.

Майя Санду  - Sputnik Moldova
Politică
Sandu la MAI: Noi nu am venit să ne răzbunăm, vrem să începem de pe o foaie curată

Premierul Maia Sandu a descris-o pe Gavriliță ca pe un bun profesionist și om care-și respectă echipa.

”Este un om care respectă procedurile și care știe că nu putem compromite nici o regulă. Noul ministru își respectă coechipierii”, a spus premierul.

 Sandu a declarat în discursul său susținut în fața angajaților ministerului că în continuare nu se vor mai admite angajări pe criterii politice.

”Promovările în funcții se vor face doar în baza profesionalismului. Știu că lucrați din greu și nu întotdeauna ați fost apreciați”, a menționat Sandu.

Premierul le-a spus funcționarilor de la Ministerul Finanțelor că în continuare este mult de lucru astfel ca banul public să fie cheltuit corect și judicios. Iar o primă sarcină care stă în fața Guvernului și a ministerului este de restabili finanțarea externă a Republicii Moldova.  

”Vom avea foarte mult de lucru. Sarcina este să restabilim finanțarea externă. Trebuie luate măsuri ca să fie îmbunătățite eficiența cheltuirii banilor publici”, a declarat premierul.

Maia Sandu a mai spus că a discutat cu fostul ministru al finanțelor, Ion Chicu, care a asigurat-o că în minister ”echipa funcționează ca ceasul”.

Natalia Gavriliță, care a mai deținut funcții în Guvernul Republicii Moldova, a declarat că este o ”norocoasă pentru că moștenește, probabil,, cea mai profesionistă echipă în serviciul public”.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Andrei Năstase: Politizarea activității MAI încetează din acest moment

”La Ministerul Finanțelor întotdeauna a existat responsabilitate în finanțele publice. Orice guvernare nu ar veni, avem nevoie de infrastructură, servicii publice de calitate și aceasta nu trebuie să se schimbe cu fiecare ministru care vine”, a declarat Gavriliță.

Noul ministru spune că un prim mesaj pe care vrea să îl transmită colegilor din minister este cel de continuitate. Totodată, la baza selectării proiectelor de finanțare vor sta două principii.  

”Primul - este programul bun pentru cetățeni? Și al doilea – este cea mai bună metodă de a cheltui banul public”, a declarat ministrul Finanțelor.

Gavriliță mai susține că un prim obiectiv care trebuie urmărit acum este cel de a aduce instituțiile statului în albia normalității, ca instituțiile publice să activeze pentru cetățeni.

”Noi facem ceea ce spunem”, a declarat ministrul.

Natalia Gavriliță a activat în ultimii trei ani în funcția de director general la Fondul Global pentgru Inovare din Londra.  

În perioada anilor 2008-2009, a deținut funcția de șef al Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului. Între anii 2007-2008, a fost șef al Departamentului pentru Politici și Dezvoltare Macroeconomică Programe în Ministerul Economiei și Comerțului. În 2005-2006 a urmat stagierea după care a deținut funcția de consultant în Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană, Bruxelles, Belgia.

În 2005, a activat în Biroul Vicepreședintelui pentru Europa și Asia Centrală (VP ECA), Banca Mondială, Washington, DC, SUA, în poziția de consultant. De asemenea, a fost angajată în Biroul de Afaceri Politice și Economice, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova, Chișinău, Moldova.

Natalia Gavriliță a mai activat în următoarele țări: Bangladesh, Belgia, Ghana, India, Indonezia, Kazahstan, Kosovo, Republica Kârgâzstan, Moldova, Nigeria, Teritoriile Palestiniene Ocupate (OPT), Federația Rusă, Africa de Sud, Tadjikistan, Marea Britanie, SUA, Zambia.

Fluxul de știri
0