Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon salută decizia Curții Constituționale: Urmările crizei politice, înlăturate

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a salutat pe pagina sa de Facebook decizia Curții Constituționale de a-și abroga propriile decizii luate în perioada 7-9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Precizăm că după această mișcare a Curții, atât noua majoritate parlamentară PSDM-ACUM, cât și guvernul Maiei Sandu intră pe deplin în legalitate.  

"Salut Decizia Curții Constituționale de astăzi de revizuire a hotărârilor pronunțate în data de 7-9 iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuoase care au dus la instituirea crizei politice și instituționale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică și constituțională a fost depășită. Cu Doamne ajută!", a scris Igor Dodon pe Facebook.

Pe site-ul Curții a fost publicat un comunicat de presă care confirmă faptul că aastăzi, 15 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au decis, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce se va întâmpla cu funcționarii din ”vechea” guvernare: Ce spune spicherul Parlamentului

"Ca urmare a revizuirii, au fost anulate Decizia Curții Constituționale nr. 83 din 7 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 8 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 14 din 8 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 8 iunie 2019, Avizul Curții Constituționale nr. 1 din 9 iunie 2019 și Avizul Curții Constituționale nr. 2 din 9 iunie 2019.

La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova.

Arseni Alexandru - Sputnik Moldova
Vor demisiona sau nu magistrații Curții Constituționale – Iată ce spun experții

Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură.

Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu", anunță serviciul de presă al Curții.

Fluxul de știri
0