Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Foști judecători: Decizia Curții Constituționale este contrară prevederilor legii

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Zece foști judecători și-au făcut publică opinia cu privire la decizia Curții Constituționale în ceea ce privește termenul limită de dizolvare a Parlamentului.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Zece foști judecători care au activat în cadrul mai multor instanțe au semnat o declarație comună, în care au calificat ultimele decizii ale Curții Constituționale (CCM) ca fiind contrare prevederilor legii. Aceștia au explicat de ce, în opinia lor, care are la bază cunoștințele și experiența profesională, Curtea a greșit atunci când a interpretat termenul de trei luni din Constituție ca fiind de 90 de zile.

 întrevedere de lucru cu doi foști Președinți ai Curții Constituționale a Republicii Moldova și cu un fost membru al CC - Sputnik Moldova
Politică
Situația politică din Moldova, discutată de Igor Dodon cu foști președinți ai CC - Video

Autorii declarației consideră că esența interpretării menționate se rezumă la interpretarea termenului calendaristic de trei luni cu care se operează în textul Constituției, în frauda legii. Astfel, Curtea a indicat în paranteză interpretarea termenului de trei luni ca fiind 90 de zile. O astfel de interpretare reprezintă în esență o modificare a normei constituționale, într-o procedură neadmisă de lege, au subliniat ei.

”Or, Curtea Constituțională, nu este autoritatea competentă de a interveni în textul normei constituționale în scopul modificării acesteia, în speță prin indicarea altor termeni în care Parlamentul poate fi dizolvat, decât cel indicat cu o suficientă claritate de către legislatorul constituant, motiv din care termenul de 3 luni la expirarea căruia Constituția admite posibilitatea dizolvării Parlamentului, nu poate fi restrâns la 90 de zile, în frauda funcționalității, organului suprem reprezentativ în stat – temelia democrației într-un stat de drept”, menționează în declarație foștii magistrați.

Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova
Politică
Consiliul Europei îi cere socoteală Curții Constituționale de la Chișinău

Aceștia și-au manifestat dezacordul total față de procedura arbitrară care a stat la baza ultimelor decizii și hotărâri succesive adoptate în grabă de Curtea Constituțională, cu mari abateri de la prevederile Constituției și a jurisdicției constituționale, având drept finalitate înlăturarea Parlamentului de la exercitarea puterii, instaurând în consecință instabilitatea politică în țară cu atribuirea exercitării puterii de stat altor persoane decât celor cărora le-a fost încredințată de cetățeni în cadrul unui scrutin democratic.

Declarația este semnată de următorii foști magistrați: Alexandru Șpac – fost judecător al Curții de Apel Chișinău; Domnica Manole – fostă judecătoare a Curții de Apel Chișinău; Dumitru Pulbere – fost judecător al Curții Constituționale; Dumitru Visterniceanu – fost judecător al Curții Supreme de Justiție; Elena Gligor – fostă judecătoare a Curții de Apel Chișinău; Nicolae Osmochescu – fost judecător al Curții Constituționale; Tatiana Chiriac – fostă judecătoare la Judecătoria Călărași; Tatiana Duca – fostă judecătoare a Curții de Apel Balți; Tatiana Raducanu – fostă judecătoare a Curții Supreme de Justiție și Victor Pușcaș – fost judecător al Curții Constituționale. Aceștia menționează că lista este deschisă și pentru alți semnatari.

Fluxul de știri
0