Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Criza politică din Moldova: Cine dorește alegeri anticipate - Sondaj

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Vechiul și noul guvern, deciziile Curții Constituționale și credibilitatea autorităților: ce părere au cetățenii Moldovei și cum poate fi soluționată criza politică.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Republica Moldova traversează o criză politică.  Întreaga comunitate internațională monitorizează situația de la Chișinău. Dar cel mai mult moldovenii se interesează cum poate fi soluționată criza. Cât de necesare sunt în opinia cetățenilor alegerile parlamentare anticipate, ce cred oamenii despre situația politică și deciziile Curții Constituționale și cum poate fi depășită criza politică – aflați din sinteza Sputnik.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Politică
Foști judecători: Decizia Curții Constituționale este contrară prevederilor legii

Ce se întâmplă în Moldova

Un nou val de criză politică a lovit Moldova după alegerile parlamentare. Timp de câteva luni, partidele care au acces în Parlament nu au putut să convină formarea unei alianțe de guvernare. Până la urmă, deputații socialiști și cei din blocul „ACUM” au reușit să formeze o majoritate parlamentară și să instaleze Guvernul. Dar acest fapt a fost contestat de Curtea Constituțională și de Partidul Democrat. Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și democrații, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurparea puterii de stat. În Moldova parcă ar activa din 8 iunie două guverne – „vechi”, condus de Pavel Filip, și „nou”, condus de Maia Sandu. În același timp, comunitatea internațională și-a exprimat sprijinul pentru majoritatea parlamentară formată și guvernul învestit de aceasta.

Două guverne și doi premieri

Cea mai mare parte a persoanelor intervievate în cadrul unui studiu sociologic a fost de părere că Moldova are actualmente doi premieri – Pavel Filip și Maia Sandu. Această opinie au exprimat-o 88% dintre participanții la sondajul ale cărui rezultate au fost prezentate vineri, 14 iunie, de Compania „Date Inteligente”. Acest fapt ilustrează cum percep oamenii informația care ajunge la ei, au explicat sociologii.

Potrivit studiului, 47% dintre intervievați au exprimat părerea că guvernul condus de Sandu este legal și numai 18% au răspuns că este legal guvernul Filip.

O treime dintre respondenți a răspuns că niciun guvern din cele două nu are legitimitate. Astfel, se conturează trei tipuri de opinii în societate, a constatat directorul Companiei „Date Inteligente”, Mihail Bologan.

Curtea Constituțională, coaliția temporară și „noul guvern”

Conform rezultatelor studiului sociologic, 64% dintre intervievați apreciază că alianța temporară dintre socialiști și Blocul „ACUM” este favorabilă țării. Totodată, cea mai mare parte a participanților la studiu salute realuarea activității parlamentare după o pauză de câteva luni.

Cât privește decizia Curții Constituționale, care a considerat ilegală activitatea Parlamentului, doar 32% dintre respondenți au o opinie pozitivă în această privință, iar 68% nu susțin o asemenea decizie, a menționat Bologan.

Majoritatea covârșitoare a respondenților a apreciat pozitiv desemnarea liderului socialiștilor, Zinaida Greceanîi, în funcția de președinte a Parlamentului și a președintei PAS, Maia Sandu, în funcția de premier.

Căile de ieșire din criză

Răspunsurile la întrebarea cum văd participanții la sondaj ieșirea din criză arată astfel:

  • „vechea” putere eliberează instituțiile de stat blocate și-i oferă „noii” guvernări posibilitatea să-și înceapă activitatea – 35% dintre respondenți;
  • sunt necesare consultări dintre PDM și majoritatea parlamentară PSRM-ACUM – 24%;
  • sunt necesare alegeri parlamentare anticipate – 22%;
  • trebuie așteptate recomandările Comisiei de la Veneția – 19%.

Partidele care ar trece pragul electoral în cazul anticipatelor

Potrivit rezultatelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar obține 25,4% din voturi. Pe locul doi s-ar clasa Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu - 13,9%. Locul trei ar fi ocupat de PDM, pentru care ar vota 7,2% dintre respondenți. Urmează în clasament Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, condus de Andrei Năstase, cu 5,2%.

Владимир Путин во время встречи с руководителями ведущих мировых информагентств в рамках ПМЭФ - Sputnik Moldova
Politică
Putin, despre situația din Moldova: Oligarhii au jefuit poporul

Restul formațiunilor, conform rezultatelor acestui sondaj, nu ar acumula nici 5% din voturi. În același timp, 12,2% dintre respondenți au declarat că n-ar participa la alegeri, 17,2% au spus că nu știu pentru cine să-și dea votul, iar 6,8% nu au droit să răspundă la întrebare.    

Cine se bucură de cea mai mare încredere

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor, fiind susținut de 43,2% dintre respondenți. Pe locul doi se află Zinaida Greceanîi - 31,4%, locul trei fiind ocupat de Maia Sandu - 24,5%.

Cea mai scăzută rată a încrederii o are Vladimir Plahotniuc - 68,5%. Următorul este Pavel Filip, în care au spus că nu au încredere 58,6% dintre respondenți, locul trei fiind ocupat de Andrei Năstase – 56,2%.

Dintre instituțiile statului, conform studiului, guvernul condus de Pavel Filip are cea mai mare rată a neîncrederii  - 60%.

© Sputnik / MoldovaClasamentul încrederii în politicieni moldoveni
Criza politică din Moldova: Cine dorește alegeri anticipate - Sondaj - Sputnik Moldova
Clasamentul încrederii în politicieni moldoveni

Studiul sociologic a fost efectuat în zilele de 12 și 13 iunie, prin metoda QuickPoll (prin telefon), pe un eșantion reprezentativ de 720 de persoane din 82 de localități, marja de eroare constituind 3,65%.

Fluxul de știri
0