Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Putin, despre situația din Moldova: Oligarhii au jefuit poporul

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaВладимир Путин во время встречи с руководителями ведущих мировых информагентств в рамках ПМЭФ
Владимир Путин во время встречи с руководителями ведущих мировых информагентств в рамках ПМЭФ - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a explicat, într-un interviu acordat postului TV Mir, de ce salută măsurile luate de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și acțiunile coaliției de guvernământ.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Vladimir Putin a declarat că situația actuală din Moldova nu este unică în lume și că puterea în țară a fost uzurpată de structuri oligarhice, care și-au subordonat structurile de stat.

Президент Молдовы Игорь Додон и посол США в республике Дерек Хоган - Sputnik Moldova
Președintele Dodon către ambasadorul SUA: Risc major săptămâna viitoare - Video

„Consider că în Moldova nu este o situație unică, nu este unică. Dar este extrem de relevantă, pentru că puterea în Moldova, la fel ca în Ucraina, a fost uzurpată, în sensul direct și complet al acestui cuvânt, de structuri oligarhice, de oligarhii care și-au subordonat toate structurile de stat, absolut totul: și Justiția, și Parlamentul, totul”, a declarat președintele rus într-un interviu pentru Compania interstatală de televiziune și radio MIR.

Vladimir Putin a adăugat că oligarhii au câștigat bani pe seama poporului moldovenesc și i-au „folosit pentru a-și consolida propria bunăstare și pârghiile de influență în stat”.

Președintele rus a spus că ultimele acțiuni ale actualei coaliții de guvernământ de la Chișinău și ale președintelui Igor Dodon demonstrează dorința clasei politice și a poporului de a schimba situația din țară.

„Ceea ce au făcut președintele Dodon și foștii lui oponenții, să le zicem, convențional, partidele pro-occidentale, este încă un pas spre construirea unui stat în deplinul sens al cuvântului, civilizat și modern”, a spus Vladimir Putin.

„Cu siguranță, îl vom sprijini atât pe președintele Dodon, cât și pe actualii săi parteneri de coaliție, astfel încât ei să scape în cele din urmă de acești, să-i numim mai civilizat, în fine, de oamenii care au uzurpat până adineauri puterea în Moldova și, în pofida unor posibile disensiuni interne interne, au găsit totuși forța necesară de a acționa împreună în favoarea statului moldovenesc și al poporului Moldovei. Și îi vom sprijini cu siguranță”, a declarat Vladimir Putin.

Situația politică din Moldova

Sâmbătă, 8 iunie, după câteva luni de criză parlamentară, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul ACUM s-au convocat într-o ședință de urgență a Parlamentului și au ales președintele forului legislativ, și anume pe liderul PSRM Zinaida Greceanîi. Totodată, parlamentarii au aprobat patru vicepreședinți ai Legislativului, au format un birou permanent și comisii parlamentare. Apoi, a fost votat și învestit un nou guvern, condus de liderul partidului PAS, Maia Sandu. Cu toate acestea, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a declarat aceste decizii ilegale.

 întrevedere de lucru cu doi foști Președinți ai Curții Constituționale a Republicii Moldova și cu un fost membru al CC - Sputnik Moldova
Politică
Situația politică din Moldova, discutată de Igor Dodon cu foști președinți ai CC - Video

La rândul său, președintele Igor Dodon și deputații care au constituit coaliția de guvernământ insistă asupra faptului că legislația țării nu a fost încălcată. Curtea Constituțională a decis să transfere temporar atribuțiile președintelui către premierul interimar, democratul Pavel Filip, care a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Majoritatea parlamentară a adoptat o declarație adresată comunității mondiale și ONU pentru a da o apreciere situația din Moldova. Parlamentarii socialiști și cei din blocul ACUM nu recunosc deciziile Curții Constituționale și au adoptat o declarație prin care le cer judecătorilor CC să demisioneze.

Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și Partidul Democrat, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurparea puterii în țară.

Duminică, susținătorii Partidului Democrat în frunte cu conducerea formațiunii politice au ieșit la o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Ulterior, protestatarii au pichetat clădirea administrației prezidențiale.

Reacția comunității internaționale

Uniunea Europeană a salutat deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea unei coaliții guvernamentale.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că "alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și nu au încălcat drepturile fundamentale ale omului. Voința poporului moldovenesc exprimată în aceste alegeri trebuie să fie respectată fără intervenție".

Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia "se angajează să colaboreze cu autoritățile alese în mod democratic ale Republicii Moldova pentru a restabili relațiile reciproc avantajoase ruso-moldovenești în diverse domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001”.

Evenimentele din Moldova au ajuns în centrul atenției a cinci țări europene. Potrivit unei declarații comună a Franței, Germaniei, Marii Britanii, Poloniei și Suediei, aceste state sprijină Parlamentul Republicii Moldova.

"În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui Guvern. În actuala criză constituțională, vedem și susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, subliniază cele cinci țări în declarația comună.

Fluxul de știri
0