Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Cei care au pierdut scot banii din țară și lichidează probele din dosare

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova apreciază că deciziile recente ale Curții Constituționale reprezintă „un atentat asupra securității naționale”. Igor Dodon a avut avertismente pentru Banca Națională și Procuratura Generală.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Politică
Anunț al Procuraturii Generale: Dosar penal pe faptul finanțării unor partide
CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Președintele Igor Dodon a afirmat că, potrivit unor informații pe care le deține, „cei care au pierdut guvernarea scot în regim de urgență banii din țară”, iar în sediile organelor de drept sunt împachetate, sigilate și pregătite pentru evacuare probele „pe mai multe infracțiuni de rezonanță națională”.

Igor Dodon i-a avertizat pe conducătorii organelor de investigații că vor răspunde personal pentru eventuala dispariție a probelor din dosarele ce vizează marea fraudă bancară – „dispariția miliardului de dolari” - , despre care s-a aflat la sfârșitul anului 2014.

Șeful statului a făcut declarația marți, 11 iunie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care au refuzat să participe doi membri ai acestuia – procurorul general și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Politică
Cum comentează Curtea Constituțională învinuirile ce i se aduc

În ședință, Consiliul Suprem de Securitate i-a solicitat Băncii Naționale și Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, subordonat Guvernului, să-i prezinte zilnic informații despre toate fluxurile bănești, precum și o informare despre circulația fluxurilor financiare începând cu data de 1 ianuarie 2019.

În Republica Moldova există două instituții de stat ce monitorizează în timp real transferurile bancare mai mari de 500 de mii de lei, cele cărora le-a fost solicitată informația, a menționat Igor Dodon.

Totodată, CSS le-a solicitat BNM și Procuraturii Generale să prezinte în regim de urgență Raportul Kroll 2, referitor la frauda bancară, pentru ca investigația să fie publicată.

Igor Dodon a avut și un mesaj de avertisment pentru judecătorii Curții Constituționale. Președintele a apreciat că deciziile Curții sunt „arbitrare, contrare Constituției” și reprezintă „un atentat asupra securității naționale”.

Reamintim că, în dimineața zilei, Curtea Constituțională a declarat că orice ingerință în activitatea sa „trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”.

De asemenea, Igor Dodon a anunțat, după ședința CSS, că, printr-un decret, a anulat decretul premierului în exercițiu, Pavel Filip, prin care acesta a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0