Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Matteo Salvini cucerește Europa cu „politica sa economică”

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Limitat  politic prin divizarea suveraniștilor în trei grupări politice, Salvini recuperează în influență prin ideea sa economică de a pune crearea de joburi deasupra politicilor fiscale europene.

BRUXELLES, 11 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Globaliștii s-au bucurat degeaba că au reușit să îi mențină pe suveraniști divizați în Parlamentul European, obținând ca europarlamentarii eurosceptici să rămână împărțiți în trei grupuri politice tocmai pentru a nu avea aceeași influență. Dar Salvini nu trebuie subestimat, au avertizat specialiștii, pentru că, dacă nu a reușit să schimbe Europa politic, reușește acum un adevărat tur de forță economic.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
UE - Comisia Europeană îl atacă pe Matteo Salvini, pedepsind Italia

Totul a început de la deficitul bugetar al Italiei, pe care Comisia Europeană îl critică de luni de zile și care, acum, atrage și sancțiuni din partea Bruxelles-ului. Dar Salvini nu cedează, ci duce o campanie spectaculoasă prin care le explică italienilor, dar și întregii Europe, prin notorietatea de care se bucură, că el pune pe primul loc joburile cetățenilor, în timp ce Comisia pune pe primul loc gestionarea contabilă a banilor și statisticile. În plan mediatic și electoral, cine va câștiga între popularul vicepremier care se bate pentru nivelul de trai și dezvoltarea țării sale neîngrădită de regulile contabililor de la Bruxelles, și figurile detestate și fără personalitate care vor să limiteze dezvoltarea Italiei pe bază de tabele?

Marea șansă a lui Salvini nu stă, însă, doar în faptul că italienii cred în modelul său de dezvoltare, dovadă stând votul masiv pentru Ligă la europarlamentare, ci că și alte țări se uită cu interes la programul economic pus în practică de partidul lui Salvini și își doresc să scape de chingile bugetare ale Comisiei Europene.

Degeaba clamează Antonio Tajani, încă președinte al Parlamentului European, italian și el, că ”Italia este izolată. Când te răstești, țipi și insulți, rămâi singur și ai rezultate foarte modeste”, făcând referire la Salvini.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Declarație: Matteo Salvini îi acuză de extremism pe Soros, Macron, Merkel și Juncker

De fapt, atunci când propune reformarea eurozonei, Salvini are aliați acolo unde nu se așteaptă nimeni, în grupurile politice mari, mainstream, pentru că, dacă sistemul actual al eurozonei preferă să se uite la inflație în defavoarea locurilor de muncă, multe țări care au probleme ar prefera să aibă libertatea de a-și încuraja creșterea economică și diminuarea șomajului încălcând regulile stricte ale Comisiei.

Dar lovitura pe care Salvini o dă eurozonei este încurajarea discuțiilor despre o monedă alternativă în Italia care să scape țara din chingile euro și care, la o adică, să faciliteze ieșirea țării din zona euro și reîntoarcerea la moneda proprie. Aici, Salvini este mai iscusit decât britanicii. Fără să aibă nicio dorință de a părăsi Uniunea, un proces care se dovedește imposibil chiar și pentru britanicii care aveau monedă proprie, Salvini va încerca să îi asigure Italiei independența în interiorul UE, eliberându-și mai întâi țara din rigorile fiscale ale Bruxelles-ului.

Iar dacă planul lui Salvini reușește, și alte țări vor dori să aibă libertatea de a-și gestiona propriile economii și finanțe, urmând modelul italian.

Fluxul de știri
0