Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ceremonia de învestire a președintelui ales al Kazahstanului Tokaev

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimediaИнаугурация избранного президента Казахстана К.-Ж. Токаева
Инаугурация избранного президента Казахстана К.-Ж. Токаева - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Kazahstanului a spus că scopul său este să apere interesele fiecărui cetățean.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Miercuri a avut loc ceremonia de învestire a președintelui ales al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, care ulterior s-a adresat către poporul țării.

Nur-Sultan, Kazahstan - Sputnik Moldova
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan - Țara are un președinte nou

„Vreau să mulțumesc poporului Kazahstanului pentru imensa încredere și susținere. Aceste alegeri s-au desfășurat în conformitate cu cerințele democratice. În cursa electorală au existat posibilități pentru o concurență reală. Acestea au fost alegeri cinstite în care au concurat programele politice. Se spune că alegerile reprezintă o competiție în care înving opiniile participanților. În această competiție a învins înțelepciunea poporului. Această victorie este victoria întregului popor”, a spus Tokaev, citat de Sputnik Kazahstan.

Președintele Kazahstanului a spus că scopul său este să apere interesele fiecărui cetățean. 

„Nu voi admite separarea pe criterii de opțiuni și obiective politice. În activitatea mea voi ține cont în mod obligatoriu de propunerile constructive din partea activiștilor publici. Vom activa deschis, transparent. Cel mai important este să slujim cinstit poporului. Avem aceeași țară, același destin”, a spus Tokaev.

Pe 9 iunie în Kazahstan au avut loc alegerile prezidențiale anticipate. Conform datelor preliminare ale CEC, Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile, obținând 70,76% din voturile alegătorilor.

Надпись Nursultan - Sputnik Moldova
În Kazahstan a demarat Reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice

Nursultan Nazarbaev, care a condus țara aproape 30 de ani, pe 20 martie 2019 și-a depus mandatul de președinte al Kazahstanului. Șef al statului a devenit Tokaev, care, până la acea oră, a deținut funcția de președinte al senatului (camera superioară a parlamentului). Șapte persoane au candidat pentru funcția de președinte, printre care și Tokaev, care a fost înaintat de către partidul Nur Otan, condus de Nazarbaev. În Kazahstan președintele este ales pe o perioadă de cinci ani. Nu există un prag de prezență la urne, alegerile vor fi oricum recunoscute. Pentru a ieși învingător candidatul trebuie să acumuleze peste 50% din voturile alegătorilor.

Fluxul de știri
0