Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan - Țara are un președinte nou

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaNur-Sultan, Kazahstan
Nur-Sultan, Kazahstan - Sputnik Moldova
Abonare
După 30 de ani, Kazahastanul are un nou președinte, după demisia din funcție a lui Nursultan Nazarbaev. E vorba de Kassym-Jomart Tokaye, care a reușit să învingă din primul tur.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a învins din primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat vicepreședintele CEC, Constantin Petrol.

Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Moldova vrea să exporte mai multă producție în Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan

Kassym-Jomart Tokayev a acumulat 70,76 la sută din voturi, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisiei Electorală Centrală.

Potrivit lui Petrov, deputatul camerei inferioare a Parlamentului, Daniya Espaeva, a acumulat 5,2 la sută din voturi, jurnalistul și politicianul Amirjan Kosanov – 16,2 la sută. Pentru fotoliul de șef al statului au concurat șapte candidați.

Alegerile șefului statului au avut loc duminica, 9 iunie. Observatorii internaționali au declarat că procesul electoral a decurs fără încălcări, într-o condiții de transparență.

Nursultan Nazarbaev, care a condus țara timp de 30 de ani, și-a anunțat demisia din funcție pe 20 martie. Președintele interimar a devenit Tokaev, care anterior deținea funcția de președinte al camerei superioare a parlamentului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost printre primii șefi de stat care a felicitat noul președinte kazah.

“Adresez sincere felicitări Președintelui Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev cu ocazia victoriei convingătoare obținute în turul întâi al alegerilor. Îi doresc multă sănătate, vitalitate și noi realizări în această funcție importantă în stat”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Fluxul de știri
0