Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Planul B” pentru Laura Kovesi - Procuror General în Republica Moldova?

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kovesi ar putea deveni Procuror General al Republicii Moldova în urma modificării legislative operate astăzi de Parlamentul de la Chișinău, prin care funcția respectivă poate fi ocupată și fără a deține cetățenia țării.

Editorial de Daniela Porovăț, Bruxelles

„Întotdeauna există un plan B, întotdeauna am şi alte planuri”, a spus Laura Codruța Kovesi într-un interviu publicat astăzi de Politico și adus mai întâi la cunoștința publicului românesc de Sputnik. Fosta șefă DNA răspundea astfel la întrebarea ce va face dacă nu va câștiga postul de procuror șef european.

Заседание парламента 10 июня - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a decis: Procuror general de peste hotare pentru Republica Moldova

Planul B al Codruței Kovesi poate avea legătură chiar cu situația explozivă din Republica Moldova, unde Parlamentul a votat astăzi în prima lectură un proiect de lege care prevede că la funcția de procuror general al Republicii Moldova pot candida și persoane care nu deține cetățenia moldovenească.

Potrivit raportorului Sergiu Litvinenco, care este președintele Comisie Juridice a Parlamentului, selectarea transparentă și meritocratică în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, de exemplu dintr-un stat UE, cu experiență și rezultate remarcabile, ar putea pune bazele schimbării situației din Procuratură.

Un asemenea indiciu poate face trimitere la Codruța Kovesi care are un sprijin european remarcabil în spate, așa cum s-a văzut la desemnarea procurorului șef european, când Parlamentul European a votat pentru susținerea fostei șefe a DNA în această funcție.

Inițiativa legislativă votată azi la Chișinău face parte din pachetul anti-oligarhic pregătit de blocul ACUM și votat inclusiv de deputații socialiști.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cei care au pierdut scot banii din țară și lichidează probele din dosare

Proiectul prevede clar excluderea condiției deținerii cetățeniei moldovenești de către un aspirant la funcția de procuror general, precum și experiența de cel puțin cinci ani în funcția de procuror.

Concursul pentru funcția de procuror general va fi organizat de o comisie independentă, constituită de CSP, în care ar intra exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali. Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă, consideră autorii.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua, dar, dacă el a fost gândit pentru Laura Codruța Kovesi, vor urma vremuri interesante pentru fostul procuror șef al DNA.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0