CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Modificarea vizează Articolului 17 al legii și prevede că excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de procuror general a cetățeniei Republicii Moldova.
Potrivit raportorului Sergiu Litvinenco, care este președintele Comisie Juridice a Parlamentului, selectarea transparentă și meritocratică în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, de exemplu dintr-un stat UE, cu experiență și rezultate remarcabile, ar putea pune bazele schimbării situației din procuratură.
Un alt amendament operat în prima lectură la Legea Procuratorii prevede că cei care candidează la funcția de procuror general nu mai sunt obligați să aibă o experiența de cel puțin 5 ani în domeniu.
Totodată, ”concursul de recrutare a procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de o comisie independentă constituită de către Consiliul Superior al Procurorilor, în care ar intra, în afară de membrii CSP, și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali”.
Noua redacție a legii, aprobată doar în prima lectură, mai reglementează și interimatul procurorului general în cazul vacanței funcției.
"Prin completarea articolului 11 se soluționează problema interimatului funcției de procuror general. Se propune în cazul intervenirii vacante funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea urmare a acestuia a procurorului general prin decret prezidențial", a anunțat raportorului Sergiu Litvinenco, amendament care, de asemenea, a fost acceptat de noua majoritate parlamentară.