Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția ministrului român de Externe, despre situația din Moldova - Video

© Photo : Guvernul RomânieiTeodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a recomandat astăzi din partea României organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova ca singură variantă de rezolvare a crizei politice.

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul român de Externe a făcut astăzi un apel la calm și reținere în legătură cu situația politică din republica Moldova.

”Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile statului român... urmăresc îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat membru care deține președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republici Moldova a făcut apel ca toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Așadar a fost un apel la calm și la reținere, precum și la dialog politic”, a spus astăzi Teodor Meleșcanu într-o conferință de presă susținută la sediul MAE.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Nu-mi atingeți familia, eu asta n-am să v-o iert! - Video

Ministrul de Externe a îndemnat de altfel forțele politice la dialog:

”Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor și continuarea parcursului european. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european... Azi am dat instrucțiuni ambasadorului nostru de la Chișinău, Daniel Ioniță, să participe la o întâlnire organizată de președintele Dodon, împreună cu alte state membre al UE. Întâlnirea a durat 15 minute în care a vorbit numai domnul președinte Dodon... În paralel, i-am dat instrucțiuni să aibă o întâlnire cu liderul Partidului Democrat ar trebui și ei să fie implicați. Ca politician cu oarecare experiență, suntem preocupați de escaladarea protestelor din Moldova”.

Prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Primul discurs al noului premier: Iată ce a declarat Sandu în prima ședință a Guvernului
Referitor la recunoașterea Guvernului condus de Maia Sandu, Meleșcanu a precizat că ”din punct de vedere diplomatic nu există o instituție a recunoașterii guvernului, singura modalitate în dreptul internațional este recunoașterea statelor. Recunoașterea guvernului nu este o soluție pentru că fiecare stat are dreptul să-și aleagă guvernul pe care îl crede”.

În final, Meleșcanu a arătat că România e preocupată de ”situația explozivă” și admite alegeri anticipate în septembrie ca soluție la criza politică:

”Vrem să subliniem că trebuie găsite modalități de a fi depășită această situație. Atunci când lucrurile se încurcă, soluția e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă”.

Fluxul de știri
0