Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

OSCE cheamă forțele politice din Moldova să evite tensiunile

© Sputnik / Мирослав РотарьОБСЕ
ОБСЕ  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, s-a arătat extrem de îngrijorat de situația creată în Republica Moldova și a chemat forțele politice să prevină orice tensiune.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Conducerea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a venit cu o reacție la situația politică din Republica Moldova. Președintele în exercițiu al OSCE,  Miroslav Lajčák, s-a arătat extrem de îngrijorat de situația creată și a chemat forțele politice să prevină orice tensiune.

Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova
Politică
Consiliul Europei îi cere socoteală Curții Constituționale de la Chișinău

Miroslav Lajčák afirmă în mesajul său adresat Republicii Moldova că cetățenii nu trebuie să sufere din cauza situației politice din țară, la fel ca și parcursul european al țării.

”Președinția OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și stabilitate pentru a asigura parcursul european al țării”, se spune în declarația președintelui în exercițiu al OSCE.  

Lajčák mai afirmă că dialogul pașnic, democrația și statul de drept sunt esențiale pentru a preveni escaladarea tensiunilor în Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care sprijină apropierea de Rusia, și blocul pro-UE ACUM au semnat sâmbătă, 8 iunie, un acord de cooperare și au format un Guvern la o ședință a Parlamentului, la trei luni după alegerile din februarie.

Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
NATO este îngrijorată de criza politică din Moldova - Declarație

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat aceste decizii drept neconstituționale, în timp ce Parlamentul a acuzat Partidul Democrat, pro-UE, că a folosit puterea judiciară, despre care afirmă că este sub controlul acestuia.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale deciziile Parlamentului, considerând că actuala legislatură avea termen până la 7 iunie să formeze un nou Guvern după alegeri și, din moment ce nu ar fi făcut-o, ar trebui dizolvat.

Anterior, duminică, Curtea a decis să transfere puterile prezidențiale ale lui Igor Dodon lui Pavel Filip, fost prim-ministru și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Acesta din urmă a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și a stabilit alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Fluxul de știri
0