Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru șoferi: Permise de conducere de tip nou - iată de când

© Sputnik / Rodion ProcaPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova
Abonare
Din informația ce se conține în permisele de conducere naționale vor fi excluse anumite date - iată de când.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne propune spre consultare publică proiectul cu privire la modificările ce se operează în Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea modelelor permiselor de conducere de tip nou.

Prin acest proiect se propune inițierea unei noi generații a permisului de conducere național al Republicii Moldova, de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul „ID-1”, cu excluderea din acest document a câmpului de date numărul 14 „Grupa sanguină” și rezervarea a două spații (13 și 14) pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Cât costă permisul de conducere în Moldova - detalii

Normele internaționale ce țin de domeniul obținerii permisului de conducere, Directiva Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene nr. 2006/126/CE din 20.12.2006 cu privire la permisul de conducere și Convenția ONU asupra circulației rutiere nu prevăd includerea în permisul de conducere a datelor despre grupa sanguină deținută de către titularul acestui document, se menționează în nota proiectului.

Potrivit documentului, prevederile vor intra în vigoare din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a permisului de conducere de model 2019, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020.

Implementarea prevederilor nu va necesita cheltuieli financiare din bugetul de stat sau din contul altor instituţii.

Reamintim că datele despre grupa sanguină au fost excluse și din actele de identitate, începând cu 10 octombrie 2018.

Fluxul de știri
0