CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Potrivit datelor Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, anual, 600 de milioane - aproape 1 din 10 persoane din lume - se îmbolnăvescdupă ce consumă alimente contaminate, iar 420 000 dintre aceștia mor.
Mâncarea sigură este esențială nu numai pentru sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.
Astăzi, celebrarea în premieră a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare de către Organizația Națiunilor Unite are ca scop consolidarea eforturilor pentru a furniza alimente sigure. Două agenții ale ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conduc eforturile în promovarea siguranței alimentare în întreaga lume.
Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului de la fermă pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează și consumă alimente.
"Consumatorii au puterea de a aduce schimbarea. Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredere despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare"", a spus Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței alimentelor și al calității.
Este, de asemenea, responsabilitatea guvernelor și a autorităților conexe de a informa și a orienta producătorii și consumatorii de alimente privind pericolele legate de siguranța alimentelor și modul de prevenire a acestora. FAO sprijină statele din regiune în consolidarea sistemelor oficiale de control pentru a garanta alimente sigure și promovează schimbul tehnic și cooperarea în regiune.
Sprijinul și angajamentul față de sectorul privat sunt esențiale, deoarece prelucrarea, depozitarea și conservarea în condiții adecvate ajută la menținerea valorii nutriționale, la minimizarea deșeurilor alimentare, la asigurarea siguranței alimentelor și la reducerea pierderilor după recoltare.