Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Italia: Lucrători pe timpul verii - Salarii, contracte și condiţii

© Sputnik / Sergey Mamontov / Accesați arhiva multimediaRoma, Italia
Roma, Italia - Sputnik Moldova
Abonare
În Italia, cei mai mulţi moldoveni lucrează în domeniul muncii casnice. Multe moldovence lucrează ca menajere, bone şi îngrijitoare pe timpul verii. Ce trebuie să ştie legat de contracte şi despre angajarea pe termen scurt sau cu ora.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Odată cu venirea verii şi a concediilor, în Italia creşte cererea pentru lucrătorii în domeniul muncii casnice, pentru menajere, bone şi îngrijitoare pe perioada de vară, scrie investireoggi.it.

Roma, Italia - Sputnik Moldova
Moldovenii din Italia - Trebuie să plătiţi această taxă sau riscaţi penalităţi mari

De exemplu, sunt familii care pleacă în concedii și care au nevoie de un lucrător care să asiste acasă o persoană în vârstă care nu mai poate călători. Sau cazuri în care părinţii lucrează pe timpul verii şi nu au cu cine lăsa copiii, care au terminat școala şi au intrat în vacanţă.

Mai este şi situaţia în care lucrătorii casnici intră în concediu de odihnă şi atunci este nevoie să fie înlocuiţi cu alţii. Însă, chiar dacă este vorba de o muncă temporară, ea trebuie să se desfăşoare în condiţiile prevăzute de lege, cu plata conform tabelului de salarizare actualizat pentru anul 2019 şi cu un contract de muncă valid.

În ceea ce privește salariile pentru lucrătorii casnici – menajere, îngrijitoare, bone –, chiar dacă perioada de muncă este una limitată (în cazul nostru fiind vorba de perioada estivală), trebuie să se facă referire și să se respecte tabelele cu salariile minime pentru anul 2019.

Tabelele cu salariile actualizate pentru lucrătorii casnici pot fi consultate la această adresă.

Berlin - Sputnik Moldova
Moldovenii din Germania: Top 10 cel mai bine și cel mai prost plătite locuri de muncă

Bonele câștigă de regulă între 7 și 10 euro pe oră, iar unele familii plătesc o sumă suplimentară pentru orele de noapte, sumă care poate ajunge până la 15 euro pe oră. Pe de altă parte, pentru îngrijitoare există un contract cu un salariu lunar de 1.200 de euro. Puteţi citi aici mai multe detalii despre cât se câştigă în Italia, în 2019, în diverse domenii şi sectoare.

Cu privire la contractul de muncă pentru lucrătorii angajaţi pe timpul verii, se poate încheia un contract pe perioadă determinată sau, mai ales în cazul în care este nevoie de menajere sau îngrijitoare plătite cu ora, se poate stabili un contract special, pentru o colaborare coordonată și continuă (Co.co.co, „Il contratto di collaborazione coordinata e continuativa”), fără constrângeri de subordonare.

 

Fluxul de știri
0