Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Italia - Trebuie să plătiţi această taxă sau riscaţi penalităţi mari

© AFP 2024 / Filippo MonteforteRoma, Italia
Roma, Italia - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii care locuiesc în Italia şi sunt proprietari de autoturisme au obligaţia de a plăti o taxă auto, numită „bollo auto”. Garda de Finanțe a început deja controlul plăților, iar neplata taxei aduce o serie de penalități şi chiar sechestrarea mașinii.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Un lucru nou în acesta an este faptul că, deși şoferii nu sunt obligaţi să păstreze chitanța în mașină pentru control, Garda de Finanțe va putea verifica lista trimisă de fisc (Agenzia delle Entrate) cu cei care nu sunt la zi cu plata taxei „bollo auto”, potrivit gazetaromaneasca.it

Taxa neplătită a autoturismului expiră după 3 ani. Această perioadă începe de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care taxa nu a fost plătită. Pentru o taxă neplătită în 2015, statutul de limitări a expirat la 1 ianuarie 2019.

Berlin - Sputnik Moldova
Moldovenii din Germania: Top 10 cel mai bine și cel mai prost plătite locuri de muncă

În cazul în care taxa nu se plătește timp de peste un an, mașina poate fi sechestrată de către autoritățile fiscale, doar după ce proprietarul este informat despre sumele totale pe care le are de plătit. La aceste sume se adaugă penalitățile, dobânzile legale, dar și costurile cu ridicarea și depozitarea mașinii.

În Italia, cei care nu plătesc taxe auto sunt proprietarii de mașini electrice, de tip hibrid sau adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.

În funcție de regiune și de perioada trecută de la scadența taxei, proprietarii riscă, pentru neplata taxei, majorarea acesteia cu până la 30% sau chiar ridicarea autoturismului pentru care nu a fost plătită taxa.

Penalitățile pentru neplata taxei auto se calculează în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă, și anume: efectuarea plății într-un termen de 14 zile: 0,1%/zi de întârziere; efectuarea plății în intervalul cuprins între a 15-a și a 30-a zi: 1,5% din suma inițială de plată; efectuarea plății în intervalul cuprins între a 31-a și a 90-a zi: 1,67% din suma inițială de plată; efectuarea plății în intervalul cuprins între a 91-a zi și un an: 3,75% din suma inițială de plată; efectuarea plății la peste un an de la scadență: 30% din suma inițială de plată.

Fluxul de știri
0