Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrozitor: Erupţia vulcanului „Yellowstone” ar fi un dezastru pentru omenire - Video

© AFP 2024 / Mladen AntonovYellowstone
Yellowstone - Sputnik Moldova
Abonare
Erupția vulcanului Yellowstone ar fi cu adevărat dezastruoasă pentru omenire. Un video realizat ca simulare arată ce s-ar întâmpla la doar o oră după evenimentul devastator.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Supervulcanul Yellowstone din Wyoming a creat mult timp îngrijorări oamenilor, deoarece erupția lui ar putea devasta planeta. Un video arată că sunt motive de îngrijorare, deoarece distrugerea ar începe imediat, scrie Express .

Astfel, orice se află pe o rază de 50 de mile de zona erupției ar fi distrus instantaneu de fluxul piroclastic – un fluviu de gaz super-fierbinte –, ceea ce înseamnă că orașele din apropiere nu vor mai exista.

„În decurs de o oră de la erupția Yellowstone, fluxurile piroclastice vor cuprinde zona rurală. Pe o rază de 60 mile, 90% din restul oamenilor ar fi uciși. Câţiva ar putea fi în fărâmaţi în bucăți de explozia inițială, cei mai mulţi s-ar sufoca în căldura degajată de fluxurile piroclastice”, spune naratorul din filmul realizat de Naked Science.

Totuşi, acesta ar fi doar începutul dezastrului, potrivit video-ului. Un nor uriaș de cenușă ar acoperi Statele Unite în trei zile și ar putea fi accidente aviatice.

Erupția vulcanului Etna - Sputnik Moldova
Un supervulcan în Europa, mai periculos decât cel din Yellowstone, pe cale să erupă

„O supererupție a vulcanului Yellowstone ar putea arunca cenușă la 15 mile depărtare în atmosferă, iar «ploaia» (de resturi) ar putea acoperi jumătate din Statele Unite. Trei zile după erupție, cerul ar putea deveni întunecat. Având o greutate de șase ori mai mare decât zăpada umedă, cenușa ar face multe acoperișuri să se prăbușească, ar înfunda filtrele vehiculelor. Orice avion care s-ar afla în plin zbor ar fi în pericol să se prăbușească”, continuă naratorul.

Erupția masivă ar putea fi de 6000 de ori mai puternică decât cea a muntelui St. Helens din 1980, care a ucis 57 de persoane și a depus cenușă în 11 state și în cinci provincii canadiene.

Dacă vulcanul va erupe, se vor produce schimbări climatice, deoarece vulcanul va arunca în atmosferă cantități masive de dioxid de sulf, care ar forma un aerosol de sulf care ar reflecta și absoarbe lumina soarelui.

Totuşi, experții insistă că există şanse foarte mici de o erupție iminentă.

USGS (The United States Geological Survey) menţionează că șansele unui astfel de eveniment distrugător sunt de 0,00014% -, adică mai mici decât șansele ca un asteroid să distrugă civilizația.

Fluxul de știri
0