Un supervulcan în Europa, mai periculos decât cel din Yellowstone, pe cale să erupă

© AFP 2024 / CONTROLUCEErupția vulcanului Etna
Erupția vulcanului Etna - Sputnik Moldova
Abonare
Geologii sunt în alertă: într-o mare regiune vulcanică din Italia se prevede o erupție vulcanică devastatoare.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Sub un mare vulcan din regiunea de nord-vest a Italiei s-a acumulat o masă critică de magmă, ceea ce poate declanșa o erupție catastrofală cu urmări imprevizibile.

Acest lucru a fost comunicat de către un grup de vulcanologi într-un studiu publicat în prestigioasa revistă științifică „Science Advances”.

Regiunea vulcanică din apropierea orașului Napoli este numită de vulcanologi „Campi Flegrei”. Specialiștii consideră că acest vulcan este chiar mai periculos decât supervulcanul din Yellowstone. Aici se află 24 de cratere, dintre care majoritatea sunt acoperite de apele golfului Napoli.

Ultima erupție în această zonă s-a produs aproape cu 40 de mii de ani în urmă. Se consideră că erupția devastatoare a fost una dintre cauzele probabile ale dispariției omului de Neandertal. Unul dintre craterele supravulcanului s-a trezit la viață ultima dată în anul 1538.

Oamenii de știință au studiat probe de roci și minerale în zona supervulcanului și au ajuns la concluzia că acesta este în proces de trece de la cutremure slabe la erupții devastatoare.

În partea superioară a scoarței din această regiune deja s-a acumulat o masă critică de magmă și erupția poate avea loc în orice moment, însă nu se știe când anume: poate în anul viitor sau poate peste câteva sute de ani.

Erupția supervulcanului va provoca în mod inevitabil o catastrofă care va afecta imediat până la 1,5 milioane de oameni care locuiesc în zona vulcanică, iar în perspectivă va avea urmări asupra întregului continent european și a climei de pe întreaga planetă.

Fluxul de știri
0