CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Imediat ce Consiliul Republican al PSRM a ieșit din ședința în care nu a luat o decizie privind formarea unei coaliții de guvernământ cu blocul ACUM, dar nici cu PDM, Curtea Constituțională a anunțat că nu va examina sesizarea președintelui Igor Dodon prin care acesta solicita ca magistrații să stabilească când este terminul limită după care Parlamentul poate fi dizolvat pentru că nu a instalat un guvern și pentru că nu a votat nicio lege timp de trei luni de la ședința de constituire.
”Data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare)”, scrie în decizia Curții Constituționale.
Precizăm că aici există mai multe interpretări. Unii spun că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat, adică din 9 martie, iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului, adică din 21 martie.
Unii experți solicitați de Sputnik Moldova au declarat că refuzul Curții Constituționale de a examina sesizarea președintelui Dodon conduce la dizolvarea Parlamentului chiar de mâine. Adică, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipare.
Asta înseamnă că guvernul în exercițiu al lui Pavel Filip va administra treburile publice ale țării până la alegerea unui nou parlament, care ar putea avea loc tocmai în primăvara anului viitor.