Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bloomberg: Cine este „marele câștigător” în războiul comercial dintre China şi SUA

© Sputnik / Алексей Даничев / Trecere la banca de fotografiiBloomberg
Bloomberg - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Publicaţia americană Bloomberg se referă la un studiu care dezvăluie cine este marele câștigător în războiul comercial dintre China şi Statele Unite.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Vietnamul este țara care beneficiază cel mai mult în urma războiului comercial dintre China și Statele Unite, potrivit Bloomberg. Aceasta este o consecință a redirecționării comenzilor americane către alte piețe pentru a evita tarifele pentru bunurile chinezești.

Drapelul SUA - Sputnik Moldova
Război economic total: China nevoită să răspundă deciziei Statelor Unite ale Americii

În primul trimestru al anului 2019, câștigurile Vietnamului ca urmare a războiului comercial dintre China şi SUA au echivalat cu 7,9% din PIB, scrie Bloomberg, referindu-se la un studiu realizat de firma financiară japoneză Nomura Holdings.

Ţara din Asia de Sud-Est este urmată de Taiwan, care a câștigat aproximativ 2,1% din PIB-ul său. Ambele economii au beneficiat de introducerea de tarife asupra bunurilor chinezeşti importate în Statele Unite.

Agenția de presă menţionează că importatorii chinezi și americani își redirecționează comenzile către alte piețe pentru a evita tarifele impuse reciproc între Beijing și Washington.

Chile, Malaezia și Argentina – care sunt, potrivit Nomura, printre primii cinci câștigători în aceste tensiuni comerciale – au înregistrat o creştere a numărului de comenzi de produse chinezeşti. În primul trimestru al anului 2019, această creștere a fost echivalentă cu aproximativ 2% din PIB pentru fiecare.

Anterior, Bloomberg a calculat pierderile la nivelul economiei globale cauzate de războiul comercial dintre Statele Unite și China. Potrivit estimărilor agenției, PIB-ul mondial ar putea scădea cu 600 de miliarde de dolari în 2021.

Alexandru Baltag - Sputnik Moldova
Opinia Asociației Oamenilor de Afaceri despre un acord comercial cu China

În iunie 2018, Donald Trump a anunțat introducerea de tarife de 25% pentru importuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari și de 10% asupra altor produse în valoare de 200 de miliarde de dolari.

Pe 10 mai, Casa Albă a majorat, de la 10 la 25%, tarifele pentru importuri anuale chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari.

Ca reacţie la aceste măsuri adoptate de SUA, Beijingul a anunțat o creștere a tarifelor sale pentru produsele americane reprezentând importuri anuale în valoare de 60 miliarde de dolari.

Fluxul de știri
0