Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinia Asociației Oamenilor de Afaceri despre un acord comercial cu China

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Baltag
Alexandru Baltag - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova, Alexandru Baltag, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova despre soarta economiei moldovenești în contextul semnării Acordului de liber schimb Moldova-China.
Ce spune un om de afaceri despre semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova, Alexandru Baltag, este de părere că Acordul de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va avea un impact benefic asupra extinderii schimburilor comercial-economice, va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, va facilita accesul produselor moldovenești pe piața chineză și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

Forumul de Afaceri Moldova-China - Sputnik Moldova
China, pregătită să investească masiv în economia Republicii Moldova

"Observăm că există foarte multe discuții și o deschidere reciprocă a chinezilor, dar și a moldovenilor față de proiectele investiționale la noi. Un imbold care ar putea deschide mai multe proiecte ar constitui semnarea unui astfel de acord, deoarece acesta ar avea și o conotație politică, întrucât structura decizională în China este destul de importantă atunci când demarează diverse proiecte investiționale", a subliniat Alexandru Baltag.

Potrivit lui Alexandru Baltag, intrarea în vigoare a acordului de liber schimb între țara noastră și Republica Chineză va diminua mai multe taxe și va lărgi spectrul de produse moldovenești care vor ajunge pe piața chineză.

"Obiectivul principal pentru țara noastră este să facilităm exportul produselor moldovenești pe piața chineză. Fiind scoase taxele de import și export pe o bună parte a produselor moldovenești, acestea vor deveni competitive pe piața chineză și vor avea un efect pozitiv asupra productivității. Pe de altă parte, vor putea fi stimulate anumite proiecte majore investiționale din partea Chinei în Moldova", a spus Baltag.

Totodată, omul de afaceri a menționat faptul că atunci când s-au început negocierile între Guvernul Moldovei și Chinei privind semnarea acestui acord s-a analizat practica unor asemenea acorduri pe care le are China cu țări similare Republicii Moldova, în acest sens un bun exemplu fiind Georgia.

"Acest lucru a dat un imbold destul de mare privind plasarea produselor georgiene pe piața chineză, înregistrând o creștere destul de semnificativă, dar și de atragere a investițiilor chineze în Georgia", a menționat Baltag.

Prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză a avut loc în zilele de 5-6 martie 2018, la Chișinău. Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și China a fost pe 22-27 iulie la Beijing. Runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie a aceluiași an, la Chișinău și s-a încheiat cu succes. În prezent, acordul de liber schimb cu China este la cea de-a patra etapă de negocieri.

Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului 2018 este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0