Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adevărul despre ”Prima Casă” – Pontul pe care nu l-au înțeles încă moldovenii

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaȘantier, construcția blocurilor locative
Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Toți au auzit despre programul guvernamental ”Prima Casă”, puțini au înțeles ce se întâmplă în realitate. În consecință, mulți dintre cei care ar fi putut să profite de avantajele acestui proiect, au pierdut.

 Acum un an a fost lansat proiectul guvernamental ”Prima Casă”. Se întâmpla înainte de alegerile parlamentare, așa că unii oponenții politici și experți-valeți de toate ”culorile” au speculat – un proiect populist. Ca să pară credibili, au inventat și argumente. Inițial, au vorbit despre faptul că guvernarea vrea să sprijine companiile de construcție, care le aparțin. În acest context, explicau faptul că piața imobiliară este în declin, deoarece moldovenii dau birul cu fugiții din țară, iar apartamentele din blocurile noi rămân nevândute.

Ina Darii - Sputnik Moldova
Cum solicităm compensații bănești pentru copii în cadrul Programului ”Prima Casă”

Ulterior, când  primii moldoveni, cu venituri modeste, au trecut în apartamentele lor, a fost intens discutată ipoteza că, după scrutinul parlamentar, ”Prima Casă” va fi stopată. Și asta deoarece nu ar exista surse financiare pentru continuarea proiectului, pe care guvernarea îl menținea forțat, pentru a cultiva încrederea alegătorilor.

Ce s-a întâmplat însă în realitate?

În timp ce unii politicieni și experți torpilau proiectul ”Prima Casă”, numărul beneficiarilor de locuințe creștea. De exemplu, dacă în decurs de nouă luni ale anului 2018 au fost depuse 1200 de cereri, atunci în primele trei luni ale acestui an – 1000 de cereri. E adevărat, câteve dosare au fost respinse de bănci, deoarece solicitanții de credite ipotecare nu erau eligibili pentru acest program. Nu doar creșterea numărului beneficiarilor ”Prima Casă” a dat peste cap prognozele pesimiste ale adversarilor programului. Cel mai mare fiasco a fost  extinderea acestuia. În decurs de un an, Guvernul a implementat ”Prima Casă”, ”Prima Casă 2”, ”Prima Casă 3” si din 1 iunie, 2019 – ”Prima Casă 4”.

Până în prezent, 2282 de persoane și-au procurat locuințe prin intermediul acestui program guvernamental. Avantajele proiectului sunt imense, insă puțină lume le înțelege. De când există Republica Moldova, cetățenii nu au mai avut o asemenea ocazie – statul să-i ajute să cumpere o locuință. Și nu mă refer doar la posibilitatea de a obține un credit ipotecar cu o dobândă lunară de aproape șase la sută. În prezent, în afara proiectului, indicele respectiv este de cel puțin 9 la sută, iar câțiva ani în urmă constituia 14 la sută. Dar nu acest detaliu este cel mai important. Pontul este că statul întoarce beneficiarilor ”Prima Casă” jumătate din suma banilor împrumutați de la bancă, fără dobânzi. La aceasta se referă guvernanții când  vorbesc despre ”compensații de 50 la sută” în cadrul programului.

Cum obținem însă compensațiile de 50 la sută?

Până în data de 1 iunie acest ajutor putea fi solicitat doar de angajații instituțiilor din domeniul public– pedagogi, lucrători medicali, funcționari, prin intermediul ”Prima Casă 2”.  Ca urmare, până în prezent, 312 persoane au fost scutite de jumătate din suma creditelor ipotecare. Din 1 iunie, această posibilitate o au și beneficiarii ”Prima Casă” – proiectul inițial. Vorbim aici despre angajații din sectorul privat, care pot solicita compensații de 50 la sută deja în cadrul ”Prima Casă 4”. 

Chei - Sputnik Moldova
Societate
Programul „Prima Casă” pentru angajații din sectorul privat: Iată ce facilități vor avea
Pentru a beneficia de acest suport, trebuie respectate aceleași condiții în baza cărora a fost oferit creditul ipotecar. Singura diferență este că solicitarea compensațiilor trebuie făcută on-line, în registrul electronic al cererilor de acordare a compensațiilor bănești – https://crm.primacasa.gov.md.

Și asta nu e tot: familiile care au copii pot aplica și la ”Prima Casă 3”. Statul întoarce băncii 10 %, 25%, 30% și 100% din creditul acordat beneficiarilor, fără dobânzi, în funcție de numărul copiilor. 100% înseamnă rambursarea integrală a împrumutului, ofertă valabilă doar pentru familiile cu patru sau mai mulți copii. De la lansarea proiectului ”Prima Casă 3”, au fost acordate compensații pentru 669 de beneficiari.

Ce urmează în continuare?

Va fi mai ușor de accesat un credit ipotecar prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă”. Solicitanții vor prezenta mai puține documente, decât în prezent, iar perioada de aprobare a creditului ipotecar va fi scurtată, datorită îmbunătățirii cooperării între băncile comerciale și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, delegată să emită garanții în numele și din contul statului.

Fluxul de știri
0