Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Armașu: sectorul bancar este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării

© Photo : BNMOctavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei susține că, datorită reformelor în sectorul bancar, băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și stabile, gata să susțină proiectele economice.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, le-a vorbit participanților la Forumul Investițional Chișinău despre realizarea reformelor în sectorul bancar. Potrivit lui Armașu, datorită acestor reforme, băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și stabile, gata să susțină proiectele economice.

„În sistemul bancar continuă transparentizarea acționariatului, îmbunătățirea cadrului autohton de reglementare și de supraveghere bancară. Alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele internaționale contribuie la creșterea încrederii și atractivității sectorului bancar autohton pentru potențiali investitori”, a declarat șeful Băncii Centrale.

În prezent, 93 la sută din activele băncilor sunt gestionate de grupuri internaționale cu o reputație foarte bună.

„Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate, pe care economia ar trebui să îl absoarbă pe termen mediu. În acest sens, este necesar să existe inițiative economice, proiecte de valoare pe care băncile ar putea să le finanțeze, ceea ce va asigura o creștere economică, iar în consecință o bunăstare a populției”, a subliniat Armașu.

În primele trei luni, băncile licențiate au acordat credite noi, în volum superior celui din trimestrul I al anului trecut, cu 32,4 la sută. Anul trecut, portofoliul de credite pe sectorul bancar s-a majorat cu 5,9 la sută, până la 35,5 miliarde de lei, comparativ cu sfârșitul anului precedent.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
BNM are un nou guvernator: Detalii neștiute despre Octavian Armașu

În același timp, guvernatorul BNM s-a referit la Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care a fost lansat recent.

”Noua instituție va facilita atragerea investițiilor pe piața de capital locală și va dezvolta instrumente financiare noi”, a spus Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a reiterat că, în prezent, sectorul bancar din Republica Moldova este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării.

Formul Investițional Chișinău 2019 este la prima ediție și a reunit delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu capitala Republicii Moldova, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ.

Fluxul de știri
0