Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kozak: Vom fi activi în negocierile privind Transnistria, până la reglementare

Abonare
Aceasta este declarația făcută de Dmitri Kozak, vicepremier al Federației Ruse, reprezentant special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, la încheierea întrevederii cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

 Dmitri Kozak s-a întâlnit cu Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Politică
Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu Dmitri Kozak
TIRASPOL, 4 iun – Sputnik, Irina Leahova. Dmitri Kozak, vicepremier al Federației Ruse, reprezentant special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, a întreprins o vizită în Transnistria, a comunicat serviciul de presă al liderului transnistrean. Subiectele principale discutate în cadrul întrevederii cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, au fost reglementarea conflictului transnistrean, acordarea cetățeniei ruse concetățenilor și ajutorul acordat regiunii de către Federația Rusă. 

„Pe parcursul întrevederii am convenit asupra problemelor actuale de funcționare a economiei, a sferei sociale, asistenței metodice, materiale și de organizare pe care o poate acorda Federația Rusă pentru ca locuitorii Transnistriei să se simtă confortabil, atât cât este posibil în condițiile actuale”, a spus Kozak.

Pavel Filip Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak – Detalii

Vicepremierul Federației Ruse a menționat că Rusia participă activ în procesul de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean. Kozak a atras atenția asupra faptului că în activitatea formatului „5+2” există probleme curente care nu pot fi nicidecum soluționate din cauza poziționării geografice a Transnistriei, iar acest lucru poate fi posibil doar în cadrul negocierilor cu Chișinăul.

„În ultimii ani, o parte din problemele sociale, cele ce țin de activitatea economică au fost soluționate; noi vom participa în continuare la acest proces – până când va fi reglementat definitiv”, a subliniat Kozak.

Potrivit acestuia, la Tiraspol a fost discutată de asemenea problema obținerii cetățeniei ruse de către transnistreni.

„Problema are mai curând un caracter cazuistic, juridic. O vom examina împreună cu MAE și vom găsi o soluție corespunzătoare. Toate persoanele, care au dreptul să obțină cetățenia  conform documentelor, trebuie să se folosească de acest lucru”, a menționat vicepremierul.

Liderul Transnistriei a menționat că Federația Rusă este un partener important, mediator și garant în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. Potrivit lui Krasnoselski, progresul înregistrat în procesul de negocieri se datorează inclusiv părții ruse.

Krasnoselski a evidențiat în mod special colaborarea cu Rusia în domeniul pacificării.

„Aceasta este o direcție foarte importantă pentru noi: menținerea prezenței militare ruse. Noi nu facem deosebire între trupele de pacificatori și trupele armate ale Federației Ruse care sunt dislocate în Transnistria”, a spus Krasnoselski.

Acesta a atras totodată atenția asupra colaborării de mai mulți ani dintre Rusia și regiunea transnistreană în domeniile economic, cultural și umanitar.

 

Fluxul de știri
0