Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrozitor și periculos: Seismele cresc nivelul mării mai rapid decât încălzirea globală

© AP PhotoSeismograf
Seismograf - Sputnik Moldova
Abonare
Un studiu australian susține că seismele majore pot determina creșterea nivelului mării mult mai repede decât o fac schimbările climatice – cine sunt oamenii cei mai vizați.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Potrivit studiului, acesta ar fi un motiv major de îngrijorare pentru națiunile care locuiesc pe insulele din Oceanul Pacific.

Seismograph - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cutremurele care au zguduit Moldova. Vezi statistica celor mai mari seisme

Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle a descoperit că nivelul mării din Samoa Americană a crescut de peste cinci ori în comparaţie cu media globală cauzată de subsidenţă - un efect de scufundare a scoarţei terestre -, din cauza seismelor care s-au produs în Samoa şi Tonga în 2009.

Sursa citată a afirmat că ar putea deveni și mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice.

"Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovernmental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2", a declarant profesorul Han potrivit agerpres.ro.

Expertul a arătat, utilizând imagini și alte date științifice colectate din spațiu, că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarța terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, comparative cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Directorul ştiinţific INFP: „Nu putem să nu ne gândim şi la un seism mai mare"

Profesorul a solicitat guvernelor să își revizuiască, în cel mai scurt timp, previziunile referitoare la creșterea nivelului mării pentru țările afectate de seisme puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de peste 8 pot deforma radical scoarța terestră.

În Japonia sau Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea cauza o ridicare a scoarței terestre.

El a admis, totuși, că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.

Fluxul de știri
0