Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cutremurele care au zguduit Moldova. Vezi statistica celor mai mari seisme

© Science Photo LibrarySeismograph
Seismograph - Sputnik Moldova
Abonare
Cele mai mari cutremure, în ultimii 75 de ani, care au fost înregistrate în Moldova au avut loc în anii 1940, 1977 și 1986

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Biroul Național de Statistică a prezentat statistica cutremurelor de pământ cu magnitudine maximă care au zguduit teritoriul Republicii Moldova, începând cu anul 1940 până în anul 2015. 

Seysmoqraf. Arxiv şəkli - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce sectoare din Chișinău ar putea fi afectate grav în cazul unui cutremur

Potrivit statisticii, timp de 32 de ani, în perioada 1945-1977, pe teritoriul țării noastre nu a fost înregistrat nici un cutremur cu magnitudine maximă. 

În anul 1940, în Moldova au fost înregistrate la sfârșit de an două cutremure, în octombrie și noiembrie, cu magnitudinea de 6,2 și, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter. Primul cutremur a fost înregistrat la ora 06:37 de minute, iar cel de-al doilea – la ora 01:39 de minute. 

Alte două seisme au urmat peste 5 ani. În septembrie 1945, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Un alt cutremur, cu aceiași intensitate, a fost înregistrat în luna decembrie a aceluiași an. 

După o pauză de 32 de ani, teritoriul Moldovei a fost zguduit de un puternic seism devastator cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în ziua de 4 martie 1977, la ora 19:21 de minute. 

Au urmat nouă ani liniștiți din punct de vedere seismologic, iar în seara zilei de 30 august 1986, Moldova trece de un cutremur cu intensitatea de 7,0 grade pe scara Richter.

землетрясения - Sputnik Moldova
De ce cutremurele se produc cel mai des noaptea, ce spun experții

Următorul seism cu magnitudine maximă este înregistrat de specialiști în anul 1990, la 30 mai. La ora 10.40 de minute, a fost fixat un cutremur cu intensitatea de 6,7 grade pe scara Richter. Peste 10 ani, la 6 aprilie 2000, Moldova este cutremurată de un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter. 

Începând cu anul 2002 și până în 2016 Moldova este zguduită de câte un cutremur sau două pe an, cu magnitudini ce oscilează între 3 și 5,6 grade pe scara Richter.

© Sputnik / Nicolai KibichCum să ne comportă în caz de cutremur?
Cum să ne comportă în caz de cutremur? - Sputnik Moldova
Cum să ne comportă în caz de cutremur?
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare: Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0