Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM după discuția cu Hahn: O abatere de la deciziile luate este inacceptabilă

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM 21.09.17
Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Abonare
PSRM după întrevederea cu Johannes Hahn: o abatere semnificativă de la deciziile luate de organele colegiale supreme de conducere a partidului este neacceptabilă.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) rămâne a fi deschis pentru discuții cu privire la crearea unei majorități parlamentare, dar anunță că o abatere semnificativă de la deciziile luate de organele colegiale supreme de conducere ale partidului este neacceptabilă. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul întrevederii conducerii formațiunii cu comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii, Johannes Hahn, aflat într-o scurtă vizită la Chișinău.

Discuțiile au avut loc departe de ochii presei, însă după această întrevedere PSRM a emis un comunicat de presă în care anunță care au fost temele abordate în cadrul dialogului cu oficialul de la Bruxelles.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

Socialiștii l-au informat pe Hahn despre decizia Consiliului Republican al PSRM privind măsurile ulterioare de soluționare a crizei politice și formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern, adoptată la 12 aprilie.

”PSRM a constatat cu părere de rău că reprezentanții blocului ACUM, până în ziua de astăzi au refuzat practic să ia în considerare propunerile noastre pentru începerea dialogului. În același timp, PSRM remarcă faptul că rămâne a fi deschis pentru discuții, însă timpul în care pot fi luate anumite decizii se epuizează din punct de vedere juridic, după care Parlamentul urmează să fie dizolvat și să fie anunțate alegerile parlamentare anticipate”, se spune în comunicatul PSRM remis presei după întrevederea cu Comisarul European.

În cadrul acestei discuții, socialiștii și-au expus poziția categorică împotriva alegerilor anticipate, ”care reprezintă o cale nedorită în actuala situație politică din Moldova”.

”Cu toate acestea, o abatere semnificativă de la deciziile luate de organele colegiale supreme de conducere a partidului este neacceptabilă. Considerăm că în această săptămână este posibilă reluarea dialogului și găsirea unei soluții care ar putea conveni ambelor părți, și intereselor alegătorilor, dar și a țării în general”, se spune în comunicatul PSRM.

 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
PDM invită la dialog PSRM

Socialiștii au mai anunțat că săptămâna aceasta va fi convocat Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor. În cadrul acestei ședințe, PSRM va trebui să dea un răspuns clar la propunerea făcută săptămâna trecută de Partidul Democrat din Moldova cu privire la o viitoare colaborare parlamentară.

Consiliul Republican al PSRM a decis în data de 12 aprilie să înainteze trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri. 
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Până în prezent, au fost mai multe încercări de a stabili un dialog între fracțiunea PSRM și Blocul politic ACUM cu privire la crearea unei majorități parlamentare. Dialogul însă nu a dat nici un rezultat. Blocul ACUM insistă pe un pachet așa-numit ”anti-oligarhic” și pe pozițiile de președinte al Parlamentului și prim-ministru.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, cele 101 locuri în Parlament au fost împărțite în felul următor: 35 de mandate – PSRM; 30 de fotolii de deputat au fost ocupate de PDM; 26 de mandate i-au revenit Blocului ACUM, 7 locuri au fost ocupate de  deputații din partea Partidului ”Șor„ și trei deputați neafiliați.

Fluxul de știri
0