Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

© Sputnik / OsmatescoZinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Abonare
PSRM, partid care a obținut cele mai multe mandate în Parlament, a anunțat astăzi condițiile în baza cărora este gata să participe la guvernare în Republica Moldova în următorii patru ani.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-a convocat astăzi în ședință comună cu fracțiunea parlamentară a PSRM în cadrul căreia a fost adoptată o decizie cu privire la viitoarele acțiuni ale partidului.

Potrivit acestei decizii, PSRM va depune în continuare toate eforturile pentru depășirea crizei politice din țară, creării unei majorități parlamentare, formării organelor de conducere a Parlamentului și învestirea unui nou Guvern.  

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi: Nu am discutat despre coaliții, decizia o va lua partidul

”PSRM urmărește ca să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un Guvern și un program de guvernare susținut în totalitate de această majoritate. Totodată, PSRM nu consideră posibil susținerea unui guvern minoritar din mai multe considerente: politice, funcționale și operaționale”, a declarat secretarul PSRM, Ion Ceban.

Socialiștii s-au arătat convinși că cea mai bună soluție pentru țară este deblocarea activității Parlamentului și depășirea alegerilor parlamentare anticipate.

”PSRM își afirmă disponibilitatea pentru a continua discuțiile în vederea depășirii crizei politice. Orice eventuală configurație politică nu poate fi făcută cu orice preț”, a declarat Ceban.

Sala de ședințe a Parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Declarație de ultimă oră a PSRM cu privire la situația politică din țară

PSRM anunță că va iniția discuțiile pornind de la următoarele principii: garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar, reintegrarea țării, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor cetățenilor indiferent de naționalitate și apartenență etnică, achitate socială, dezvoltarea economică și protecția valorilor tradiționale.

Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al PSRM, pe 12 aprilie, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri.  
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

PSRM, după discuțiile cu șeful statului: Nu discutăm acum despre funcții>>>

Ceban a mai declarat că dacă nu se va reuși identificarea unui compromis și asigurarea unui un dialog în baza celor propuse, PSRM este pregătit să meargă la alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0