Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PDM invită la dialog PSRM

© Sputnik / Miroslav Rotari Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip
 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Politic al Partidului Democrat din Moldova a mandatat conducerea PDM ca să invite PSRM la discuții cu privire la o viitoare colaborare parlamentară.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik.  Biroul Politic al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a mandatat astăzi, 31 mai, conducerea PDM ca să invite PSRM la discuții cu  privire la o viitoare colaborare parlamentară ” care să aibă la bază aşteptările şi priorităţile cetăţenilor”.

”Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcţie, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluţii, atâta timp cât ambele părţi dau dovadă de flexibilitate şi de dorinţa de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetăţenilor”,  a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari după ședința Biroului Politic al PDM.

Partidul Democrat anunță că în cadrul discuţiilor cu PSRM, vor fi abordate şi propunerile anunţate deja public de Partidul Socialiştilor privind formarea unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului.

”Unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracţiunea PSRM. În acelaşi timp, urmează să fie discutate şi propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, a precizat Vitalie Gămurari.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Șovăiala Blocului ACUM și reacția PSRM la ambiguitatea celor de la PAS și DA

”Viitoarea majoritate parlamentară şi viitorul Guvern trebuie făcute aici, în ţară, prin dialogul dintre partidele parlamentare, trebuie încetată practica păguboasă prin care politicienii aşteaptă ca cineva din afara ţării să vină să le spună cum să guverneze sau care sunt nevoile moldovenilor”, potrivit deciziei adoptată astăzi la ședința Biroului Permanent al PDM.

Purtătorul de cuvânt al democraților a mai anunțat că Partidul Democrat va face tot ce este necesar pentru evitarea alegerilor anticipate şi pentru evitarea unei crize sociale şi economice în țară.

Liderii Blocului ACUM – turiști în politică

În cadrul şedinţei Borului Politic al PDM au fost analizate acţiunile de până acum ale partidelor parlamentare. Democrații au ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorităţi parlamentare politice.

”Cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferența reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituţii, cum este cazul celor două partide din fostul bloc electoral ACUM”, a declarat Gămurari.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon prezice un început de vară extrem de fierbinte pe arena politică

Potrivit lui Gămurari, în toată perioada de după alegeri, echipa Partidului Democrat a lucrat pentru pregătirea unui program de guvernare ”bazat pe nevoile sociale ale cetăţenilor, program pe care suntem gata să-l implementăm împreună cu deputaţii, care doresc să muncească cu adevărat pentru ţară”.

”PDM nu a condiţionat dialogul de nici o funcţie, dimpotrivă, a arătat maximă flexibilitate în ofertele făcute Blocului ACUM, care a refuzat însă în repetate rânduri dialogul. Am aşteptat 3 luni ca Blocul ACUM să se trezească la realitate şi să înţeleagă că au fost trimişi de cetăţeni în Parlament să muncească pentru ei, nu să schimbe un şef de instituţie cu altul de-al lor, nu să-şi facă selfie în fotoliile de parlamentari ca nişte turişti”, a declarat purtătorul de cuvânt al democraților.

Potrivit PDM, exponenții Blocului ACUM au dovedit că sunt doar ”niște turiști în politică”.

”Din păcate, au dovedit că, deocamdată, sunt doar nişte turişti în politică, au dovedit că trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea moldovenilor, au rămas acolo unde au început politica - pe Facebook, nu sunt pregătiţi în mod real să-şi asume responsabilităţi în conducerea statului, au nevoie de timp să se maturizeze”, constată PDM.

Democrații constată că Republica Moldova nu poate să fie ţinută blocată de obsesia unor politicieni pentru funcţii și de mofturile lor.  

Fluxul de știri
0