CHIȘINĂU, 3 iunie – Sputnik, E.L. Alegând vectorul european, Republica Moldova nu trebuie să ardă podurile cu Rusia, iar viitoarea coaliție de guvernare de la Chișinău trebuie să reprezinte viziunile alegătorilor, alegerile și dorințele lor. Aceste idei au fost exprimate de vicepremierul rus Dmitri Kozak, la briefingul pe care l-a susținut luni, 3 iunie, împreună cu președintele Igor Dodon, la finalul unei întrevederi.
Vicepremierul Dmitri Kozak a spus că nu intenționează să se implice în politica internă, dar că dorește să aducă această poziție a țării sale la cunoștință cetățenilor moldoveni și forțelor politice, inclusiv prin intermediul întrevederilor pe care le va avea astăzi și mâine în Republica Moldova.
Între altele, Dmitri Kozak a menționat că cele trei partide care dețin cele mai multe mandate în Parlamentul de la Chișinău au viziuni ce se exclud reciproc, astfel încât riscul alegerilor anticipate se poate menține chiar și după o perioadă de guvernare a unei viitoare coaliții.
Republica Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată, a subliniat, la rândul său, președintele Igor Dodon. El a menționat că Rusia este un partener strategic al Republicii Moldova, iar cooperarea cu Uniunea Europeană trebuie să continue în baza acordului bilateral. „Nu vrem să instalăm hotar nici pe Nistru, nici pe Prut”, a spus președintele Republicii Moldova.
Dmitri Kozak: Rusia este principalul investitor în Moldova
Igor Dodon și Dmitri Kozak au anunțat că, în cadrul întrevederii, „au început discuțiile”, pe care le vor continua mâine, asupra a trei aspecte: schimburile comercial-economice moldo-ruse, situația și protecția socială a moldovenilor aflați temporar în Federația Rusă, colaborarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.
După ce în 2014-2015 exporturile Moldovei către Rusia au scăzut de două ori, în 2017-2018 la acest capitol s-a înregistrat o dinamică pozitivă, exporturile de vinuri pe piața rusă, de exemplu, înregistrând o majorare cu 43% în primul trimestru al acestui an, a menționat Igor Dodon. Faptul se datorează excluderii unor taxe vamale de către partea rusă, potrivit președintelui.
Dmitri Kozak a spus că relațiile comercial-economice moldo-ruse au fost practic „înghețate” după anul 2016, deși Federația Rusă este „o piață enormă”, în măsură să asimileze mărfurile moldovenești. În 2018, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o creștere de 40%, iar în primul trimestru din 2019 creșterea a fost de 10,5%, a spus vicepremierul rus.
Ambii vorbitori și-au exprimat regretul că relațiile comercial-economice moldo-ruse și colaborarea în cadrul Uniunii Eurasiatice sunt neglijate de Guvernul de la Chișinău, de aceste aspecte preocupându-se doar șeful statului.
În context, Dmitri Kozak a precizat că Rusia este deține primul loc în topul partenerilor investiționali ai Republicii Moldova, unde activează 995 de întreprinderi cu capital rus. Soarta de mai departe a acestor investiții se află printre preocupările autorităților de la Moscova, a spus vicepremierul rus. De asemenea, Dmitri Kozak a reamintit că cetățenii moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă trimit acasă anual echivalentul a 1,5 miliarde de dolari.