Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Sper să formăm un guvern care va colabora cu Rusia

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета
Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele intenționează să orienteze activitatea viitorului guvern al Republicii Moldova spre o colaborare constructivă și un parteneriat strategic cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a exprimat speranța că în următoarele zece zile va fi format guvernul țării, care va fi gata să colaboreze în mod constructiv cu Rusia. Șeful statului a făcut această declarație în cadrul vizitei în Republica Bașcortostan (Bașkiria) din Federația Rusă.

UEEA - Sputnik Moldova
O șansă pentru Moldova: Cinci ani de dezvoltare a Uniunii Economice Eurasiatice

În calitatea sa de oaspete de onoare, președintele Republicii Moldova a participat la reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, care a avut loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, și la care au participat șefii de stat ai Uniunii. După care președintele moldovean s-a deplasat într-o deplasare în Republica Bașcortostan, Federația Rusă.

După întrevederea avută cu președintele interimar al Republicii Bașcortostan, Radii Habirov, Dodon a făcut un bilanț al acestei discuții, în cadrul căruia a spus că de când a devenit președinte a întreprins un șir de vizite oficiale în Federația Rusă și a avut multe întâlniri cu conducerea Rusiei.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Summitul UEEA: Întrevederea Putin-Dodon - Iată ce au discutat - Video

"Avem relații excelente la nivel de șefi de stat. Din păcate, în acest răstimp, așa și nu au mai fost legate relații normale la nivel de guvern și parlament. Dar noi avem speranța că după alegerile parlamentare, car au avut loc în Moldova acum trei luni, vom putea, în următoarele zece zile, să formăm guvernul", a declarat Dodon, fiind citat de site-ul oficial al președintelui Republicii Bașcortostan.   

El a promis să orienteze activitatea executivului spre o colaborare constructivă și parteneriat strategic cu Federația Rusă.

"Dacă noi nu vom reuși să formăm un guvern care să-l susțină pe președinte și în această chestiune, atunci vom dizolva Parlamentul și vom merge la alegeri parlamentare anticipate. Spre sfârșit de an, eu sunt sigur, vom avea un guvern care va accepta parteneriatul strategic cu Federația Rusă", a menționat Dodon.

Președintele a mai menționat că ceea ce nu s-a reușit să se realizeze la nivel de parlament și guvern timp de doi ani, a fost compensat în cadrul întrevederilor dintre președinți și în cadrul relațiilor stabilite la nivel de regiuni.

În această perioadă, potrivit lui Dodon, au fost semnate câteva zeci de acorduri interregionale. În afara de aceasta, a menționat președintele, Moldova este singura țară care acum un an a obținut statutul de stat observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

"În acest răstimp, noi am reușit să majorăm de 10 ori volumul mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Desigur, avem perspective foarte mari. Sunt sigur că Moldova va dezvolta relații bune cu UEEA", a mai spus șeful statului.

Igor Dodon și Kassym-Jomart Tokayev - Sputnik Moldova
Dodon și Tokayev și-au strâns mâna: Ce au discutat tete-a-tete cei doi oficiali

El a mai spus că noul proiect integraționist în cadrul UEEA are mari șanse. Potrivit lui, spre deosebire de alte uniunii integraționiste, în carul UEEA toți membrii, indiferent de puterea economică și de numărul populației, au drepturi egale și drepturi egale de vot.

"Aici toți sunt egali: și Kîrgîzstanul, și Armenia, și Rusia, și Belarus, și Kazahstan. Toți au drepturi egale. Este foarte interesant și atractiv pentru așa state ca Moldova. Noi am făcut un pas anul trecut (obținerea statutului de observator în cadrul UEEA – n.n.) și sunt sigur că vom merge mi departe", a declarat Dodon.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0